Adrian Porumboiu - Racova

Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu, fost fotbalist si arbitru international FIFA, si-a inceput cariera in domeniul afacerilor in anul 1999. Iar acum este unul dintre cei mai mari propietari de terenuri. Adrian Porumboiu controleaza grul Racova Pan din

Vaslui, companie care exploateaza peste 30.000 de hectare de teren arabil. Ca forbalist Adrian Porumboiu a jucat la echipa de juniori la FC Arges si apoi la echipa mare a Viitorului Vaslui. Adrian Porumboiu detine in prezent firmele Racova Vaslui (cu activităţi în turism), Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociaţia Agricolă Munteni, Agrocomplex Bârlad (cu activităţi în cultura cerealelor), Mopan Suceava (morărit şi panificaţie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui (construcţii) şi Comguard Vaslui (servicii de pază şi protecţie).
Articole din presa:Povestea lui Adrian Porumboiu, fotbalistul ajuns unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din România

 

Adrian Porumboiu s-a dedicat în ultimii 13 ani afacerilor, după ce a avut o carieră de fotbalist şi arbitru internaţional FIFA. El este acum unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri şi finanţatorul echipei de fotbal FC Vaslui.

Grupul Racova Pan din Vaslui exploatează peste 30.000 de hectare de teren arabil în acest moment. "Grâul din acest an este de calitate, glutenul este mare (elementul care face diferenţa dintre grâul de panificaţie şi cel furajer - n. red.), dar cantitatea este mai mică pentru că au fost călduri anormale în această vară", declara Porumboiu despre situaţia de pe piaţa agricolă locală. Până în 1976 a jucat fotbal mai întâi în echipa de juniori şi tineret a FC Argeş Piteşti şi apoi în echipa mare a Viitorului Vaslui. Apoi a fost arbitru, mai întâi în diviziile C, B şi A, iar în 1986 a devenit arbitru internaţional FIFA. Ca arbitru internaţional a condus la centru două partide de fotbal la meciuri din turnee finale ale Campionatului European de juniori. În 1998 a preluat conducerea Comisiei de disciplină şi judecată a arbitrilor din Federaţia Română de Fotbal. Din 1999 s-a dedicat afacerilor şi ulterior a devenit finanţator al echipei de fotbal din Vaslui. Grupul de firme pe care îl conduce acum exploatează teren agricol în judeţele Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Neamţ. Grupul dezvoltat de Porumboiu este format din firmele Racova Vaslui (cu activităţi în turism), Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociaţia Agricolă Munteni, Agrocomplex Bârlad (cu activităţi în cultura cerealelor), Mopan Suceava (morărit şi panificaţie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui (construcţii) şi Comguard Vaslui (servicii de pază şi protecţie).

 

BusinessMagazine - 2013
Cum a ajuns Adrian Porumboiu unul dintre cei mai mari latifundiari ai Romaniei

 

Fost fotbalist si arbitru international FIFA, Adrian Porumboiu a inceput sa se dedice din 1999 afacerilor, fiind acum unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din tara si finantatorul echipei de fotbal FC Vaslui.

Pana in 1976, Adrian Porumboiu a jucat fotbal, mai intai in echipa de juniori si tineret a FC Arges Pitesti si apoi in echipa mare a Viitorului Vaslui. Apoi a fost arbitru, mai intai in diviziile C, B si A, iar in 1986 devine arbitru international FIFA. Ca arbitru international a condus la centru doua partide de fotbal la meciuri din turnee finale ale Campionatului european de juniori. |n 1998 a preluat conducerea Comisiei de disciplina si judecata a arbitrilor din Federatia Romana de Fotbal.

Din 1999 se dedica afacerilor si ulterior devine finantator al echipei de fotbal din Vaslui. Grupul de firme pe care il conduce acum exploateaza 43.000 de hectare de teren agricol in judetele Vaslui, Iasi, Galati si Neamt. Grupul dezvoltat de Porumboiu este format din firmele Racova Vaslui (cu activitati in turism), Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociatia Agricola Munteni, Agrocomplex Barlad (cu activitati in cultura cerealelor), Mopan Suceava (morarit si panificatie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui (constructii) si Comguard Vaslui (servicii de paza si protectie).

Conform ultimelor date disponibile, din toate aceste afaceri, numai businessul agricol genereaza rezultate financiare de peste 40 de milioane de euro in fiecare an. La sfarsitul anului trecut, omul de afaceri declara ca are in desfasurare doua proiecte de investitii in domeniul energiei electrice si termice si al ingrasamintelor. Valoarea proiectelor este, conform declaratiilor sale, de peste 30 de milioane de euro.

 

BusinessMagazine - 2010Porumboiu: Statul poate aduce la buget 9 mld. euro din vânzarea terenurilor agricole deţinute

 

Adrian Porumboiu, antreprenor care controlează grupul de firme Racova Vaslui, un business în agricultură şi industria alimentară de 140-150 mil. euro anual, spune că statul poate aduce la buget 9 miliarde de euro dacă scoate la vânzare cele 300.000 de hectare de teren arabil administrate în prezent de Agenţia Domeniilor Statului

Adrian Porumboiu, antreprenor care controlează grupul de firme Racova Vaslui, un business în agricultură şi industria alimentară de 140-150 mil. euro anual, spune că statul poate aduce la buget 9 miliarde de euro dacă scoate la vânzare cele 300.000 de hectare de teren arabil administrate în prezent de Agenţia Domeniilor Statului. "Premierului i-aş spune că dacă vrea şi are nevoie de bani la buget, statul ar putea să câştige această sumă din vânzarea celor 300.000 de hectare pe care le deţine şi pe care le ţine ca un cozonac pentru unii şi alţii. Aceste 300.000 de hectare au rămas o adevărată oază de bucurie. Trebuie să vorbim de o economie liberă şi nu de o economie de stat, iar cei care concesionează trebuie să ofere preţul de pe piaţă", a declarat ieri la ZF Live Adrian Porumboiu.

 

BusinessMagazine - 2013Porumboiu a făcut profit mai mic la Comcereal Vaslui din cauza dobânzilor în creştere la credite

 

Producătorul de cereale Comcereal Vaslui (CCEV), controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu, şi-a majorat anul trecut afacerile cu 46,3%, până la 273,8 milioane de lei (61,8 milioane de euro), însă profitul companiei a scăzut cu 41,4%, la 3,5 milioane de lei (0,8 milioane de euro).

 

ZiarulFinanciar - 2013Adrian Porumboiu, Racova Grup: Preţurile la porumb se duc în jos, dar coboară numai ca să îşi ia detentă pentru creşteri

 

Preţul porumbului a scăzut în martie cu 30% faţă de acum trei luni, ajungând la 800 de lei/tonă, însă fermierii români sunt optimişti, considerând această tendinţă doar un semn al unei viitoare creşteri.

"Totul pleacă de la lichiditate, iar aceasta este acum limitată, este o perioadă de aşteptare, anul trecut toată lumea era acum în piaţă. Preţurile se duc în jos, dar coboară numai ca să îşi ia detentă pentru creşteri", afirmă şi Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova Grup, care adaugă că va acoperi 4.500 de hectare cu porumb în acest an.

Tendinţa de scădere pentru preţul porumbului este accentuată şi de faptul că la sfârşitul săptămânii trecute bursele internaţionale s-au prăbuşit după ce autorităţile din Statele Unite, cel mai mare jucător pe piaţa agricolă mondială, au anunţat stocuri peste aşteptări. Pieţele au reacţionat prompt, iar cotaţiile au intrat pe "roşu".

"Scăderile de preţuri de pe pieţele internaţionale nu se văd încă în totalitate în România. Tranzacţionarea în Europa este la un nivel redus din cauza sărbătorilor pascale. Creşterile de stocuri reflectă poziţia de expectanţă pe care jucătorii fizici au avut-o în ultimele două luni, aceasta este una dintre explicaţiile pentru prezenţa unor stocuri mai mari. Aceste stocuri există pentru că a fost o reticenţă la vânzare. Şi la noi în România sunt stocuri pentru grâu şi porumb de câte 300.00-400.000 de tone în fiecare caz. Atingerea unui nivel de preţ de 700 lei/tonă la fermier în România în cazul porumbului este o variantă fezabilă", explică situaţia Robert Arsene, director general al Agricover, unul din primii cinci traderi de materii prime agricole de pe piaţa locală.

Scăderea abruptă a preţului pentru porumb din ultima perioadă afectează în primul rând afacerile fermierilor care au optat pentru a face stocuri de porumb. Aceştia sunt cei mai expuşi la fluctuaţiile de preţ în condiţiile în care marile case de comerţ fac în general tranzacţii de tip back-to-back (cumpără şi vând mai departe în aceeaşi zi marcând profitul - n.red.).

 

ZiarulFinanciar - 2013Porumboiu: România importă cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia

 

România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia, a declarat la un seminar Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori din România.

„La ora actuală importăm legume, importăm fructe, flori într-o cantitate impresionantă, şi banii aceştia pleacă şi au destinaţii în alte zări. Noi vom putea vorbi despre o agricultură reală, care să asigure atât necesarul de consum pentru români, cât şi pentru export, doar atunci când vom reuşi să facem acele ferme mici, de 2-5 hectare“, a spus Porumboiu. El a afirmat că cei care vor dezvolta ferme de mici dimensiuni nu vor putea face cultură mare, de grâu sau rapiţă. „E scandalos de ruşinos să ne gândim că vine primăvara şi importăm ardei iuţi din Turcia. Importăm mere de unde vreţi, de unde nu vreţi. Importăm cireşe din Africa de Sud. Vin cu chartere şi aduc în România. Fasolea se importă din Etiopia“, a adăugat antreprenorul care controlează grupul de firme Racova Vaslui, un business în agricultură şi industria alimentară de 140-150 mil. euro anual.

ZiarulFinanciar - 2013Porumboiu: Statul poate aduce la buget 9 mld. euro din vânzarea terenurilor agricole deţinute

 

Adrian Porumboiu, antreprenor care controlează grupul de firme Racova Vaslui, un business în agricultură şi industria alimentară de 140-150 mil. euro anual, spune că statul poate aduce la buget 9 miliarde de euro dacă scoate la vânzare cele 300.000 de hectare de teren arabil administrate în prezent de Agenţia Domeniilor Statului.

"Premierului i-aş spune că dacă vrea şi are nevoie de bani la buget, statul ar putea să câştige această sumă din vânzarea celor 300.000 de hectare pe care le deţine şi pe care le ţine ca un cozonac pentru unii şi alţii. Aceste 300.000 de hectare au rămas o adevărată oază de bucurie. Trebuie să vorbim de o economie liberă şi nu de o economie de stat, iar cei care concesionează trebuie să ofere preţul de pe piaţă", a declarat ieri la ZF Live Adrian Porumboiu.

 

ZiarulFinanciar - 2013Porumboiu ridică în apropierea fermelor sale silozuri de 50.000 de tone

Adrian Porumboiu, antreprenorul care controlează grupul Racova din Vaslui, cu afaceri cumulate pe mai multe firme de 150-160 milioane de euro anual, face paşi pentru a-şi pune recoltele de cereale şi seminţe la adăpost prin construcţia mai multor silozuri cu o capacitate totală de 50.000 de tone în apropierea fermelor sale din regiunea Moldovei.

O astfel de investiţie se ridică la aproximativ 5-6 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, iar la finalizarea ei capacitatea totală de stocare a materiilor prime agricole a grupului Racova ar urma să crească cu 16%, la 350.000 de tone.

 

ZiarulFinanciar - 2013Adrian Porumboiu: Cand e vorba de taxe si impozite cu totii rasuflam foarte greu

 

Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui si cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Romania, afirma ca o potentiala crestere a cotei unice la 20-22%, respectiv o reducere a TVA de la 24% la 22%, pot reprezenta doua masuri utile in conditiile in care vom avea un sistem economic functional “cap-coada”.

“Orice taxa prin care se incearca colectarea de bani la buget poate fi un lucru bun. Insa aceste taxe sunt platite de foarte putini. Sunt foarte multi care au bani insa nu ii scot la vedere, in timp ce noi platim pana la ultimul leu, banii nostri sunt analizati cu lupa, cu pixul, cu microfonul”, a spus Adrian Porumboiu.

Acesta a adaugat ca o eventuala marire a cotei unice reprezinta o masura pe care multi afaceristi nu o vor putea sustine.

“Cand e vorba de taxe si impozite rasuflam cu totii foarte greu. Consider ca ar trebui sa existe un pachet mult mai amplu de masuri care sa sustina economia reala, ea ar trebui sa functioneze in primul rand. Sunt de acord sa platim toate taxele atata timp cat vedem un sistem functional cap-coada”, a adaugat Porumboiu.

Omul de afaceri vasluian administreaza 54.000 de hectare (jumatate in proprietate, jumatate in arenda), silozuri cu o capacitate de 300.000 de tone, o fabrica de ulei, una de biodisel, trei mori, noua fabrici de paine, doua ferme de vaci, o fabrica de procesare a laptelui si aproape 300 de magazine proprii.

La randul sau, Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, sustine ca orice majorare de taxe este inutila in conditiile in care evaziunea se situeaza la un nivel ridicat.

“O reducere de impozit te bucura, orice crestere te intristeaza, e ceva normal. Este foarte mare zona neagra. Daca de acolo nu se fac colectari orice crestere de impozit nu are sens”, explica Anghel.

Cu o avere estimata la 90-100 mil. euro, Mihai Anghel este prezent si pe piata vinurilor, Domeniul Coroanei Segarcea aducandu-i anual incasari de aproximativ 10 mil. euro. Investitiile in via de la Segarcea depasesc 30 mil. euro, pe rod fiind aproximativ 300 ha de vie.

Cresterea cotei unice ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetar mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor, mai ales dupa o incasare la noua luni cu mult sub programul de la inceputul anului, afirma surse oficiale citate de Mediafax.

Surse din USL au declarat ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Discutia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul sedintei USL de vineri cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014.wall-street - 2013Porumboiu crede ca economia de piata din Romania este un fel de "Cartea junglei"

 

Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme Racova, a declarat regulile economiei de piata din Romania sunt la nivelul "Cartii junglei", dar nu pentru copii ci pentru adulti, sustinand ca cei care platesc darile la stat sunt totodata cei tratati cu ostilitate, scrie Mediafax.

Porumboiu a spus ca Mopan SA, firma de panificatie din cadrul grupului Racova, plateste lunar taxe de 1,5-2 milioane de lei.

"Este corect sa fim tratati si respectati si nu sa ni se caute nod in papura", a spus Porumboiu facand referire la un caz mediatizat local cand doi comisari ai Garzii Financiare au depistat ca la un magazin al firmei casiera nu batuse in casa produse in valoare de 300 de lei, din cauza ca era aglomeratie.

"Mi s-a parut si ramane o situatie derizorie", a spus presedintele grupului Racova.

Porumboiu a spus ca in judetul Suceava Mopan SA are o cota de piata de 42-46%, dar ca potrivit documentelor de la Fisc cota de piata a firmei este de aproximativ 90%.

"Odata cu majorarea TVA evaziunea e si mai inflorita. Nu e treaba mea, e a celor care pot sa o controleze. Nu ne putem transforma in comisari sau inspectori fiscali", a spus presedintele grupului Racova, aratand insa ca isi doreste o concurenta loiala.

El a spus ca regulile economiei de piata din Romania sunt de "Cartea junglei", dar nu povestea pentru copii, ci una pentru adulti si a adaugat ca nu este interesat de ceea ce fac firmele concurente, ca problema sa este sa fie competitiv pe piata.

Porumboiu a mai spus ca in mediul de afaceri din Romania situatia, parca legiferata, este sa lovesti in cel care plateste taxele si nu in cel care nu le achita.wall-street - 2010Adrian Porumboiu a deschis o fabrica de paine la Barlad

 

Grupul Racova Co -Agro-Pan Vaslui, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a deschis o noua fabrica de paine in municipiul Barlad, denumita Mopan, facand parte din investitiile majore in valoare totala de 25 milioane euro planificate pentru anul acesta, transmite corespondentul NewsIn.

Investitiile majore ale grupului Racova Com-Agro-Pan Vaslui in 2007 au constat intr-o fabrica de biodiesel la Vaslui, fabrica de paine de la Barlad si o ferma de vaci la Tarzii. Valoarea investitiei pentru cele trei obiective este de 25 milioane de euro.

Noua fabrica de paine de la Barlad este proiectata la o capacitate de 15 tone pe zi si se intinde pe o suprafata de aproximativ 1.100 de metri patrati. Firma intentioneaza ca, in functie de cerintele pietei, sa-si mareasca capacitatea de productie si sa diversifice gama produselor. Desfacerea se realizeaza atat prin centrele Agrocomplex, cat si prin diverse firme care comercializeaza produse alimentare.wall-street - 2007EXCLUSIV: Adrian Porumboiu sta cu ochii pe agricultura viitorului

 

"Decat sa stau la Monaco o saptamana, mai bine stau 3 ore pe camp". Asta inseamna relaxare totala pentru unul dintre cei mai mari proprietari romani de pamanturi. Adrian Porumboiu arbitreaza, poate, cel mai important meci al vietii sale – noua agricultura. Si ii place.

Am ajuns la Vaslui intr-o zi foarte aglomerata pentru fostul "cavaler al fluierului". Semna ca pe banda rulanta acte si vorbea repede cu cei care fie il sunau, fie veneau direct la biroul sau.

"O zi nebuna, insa imi place. Asa a fost tot anul", zambeste Adrian Porumboiu, cel care detine prin grupul de firme Racova aproximativ 50.000 de hectare de pamant.

Tonul vocii se relaxeaza cand vine vorba de agricultura. Pentru el este o meserie aparte, un microb. Nu conteaza ca sunt ani mai putini

favorabili sau ca productia record din acest an se vinde la preturi care au coborat fantastic.

"Semanatul si recoltatul sunt doua momente unice. Placerea este extrem de mare cand vezi campurile verzi sau galbene, aproape de recoltare. E singurul loc unde ma simt tare, in forta, unde uit de nebuniile zilnice. Nu merg cu garzi de corp, imi iau masina si urmez anumite trasee preferate", povesteste Porumboiu.

Alaturi de Culita Tarata, Ioan Niculae sau Mihai Anghel, Adrian Porumboiu este unul dintre cei mai mari producatori agricoli din Romania. Anual, firmele sale platesc la bugetul de stat 42 de milioane de euro. Tot in fiecare an investitiile in suprafetele detinute urca pana la 30 de milioane de euro.

"Prima intrebare pe care ne-o punem este cat vom mai rezita in lupta cu multinationalele, care fac jocul in agricultura romaneasca. Peste un milion de hectare sunt detinute de straini. Romanismul din noi dispare. Pe piata uleiurilor vegetale abia mai gasesti o firma romaneasca, iar concurenta la silozuri este mare. Mi-ar placea sa vad mai multi romani implicati in agricultura de top", spune omul de afaceri.

Romania joaca un rol atat de important pe scena agriculturii europene, incat nu ne dam seama inca de forta pe care o avem, continua Porumboiu. Este si unul din domeniile in care, daca vremea ajuta, cei care investesc nu cunosc expresia "criza financiara".

"Nu trebuie sa fii filozof, mancarea se vinde oricum. Populatia a crescut la 7 miliarde. Criza financiara este o gluma pe langa ce va fi criza alimentara. In momentul in care nu vom mai avea ce cumpara va fi o tragedie", crede Adrian Porumboiu.

Cu ochii la agricultura viitorului

Omul de afaceri vasluian vorbeste apasat despre doua lucruri de care Romania are nevoie urgent – autostrazi si canale de irigatii pentru agricultura. Cand le va avea va deveni "paradisul lumii".

La acestea se adauga forta de munca. "E nevoie ca de aer de micii agricultori", spune Porumboiu, care angajeaza peste 7.000 de oameni. Lucrurile nu sunt atat de simple insa, in conditiile in care trei ani la rand a fost nevoit sa aduca forta de munca din Maramures pentru a culege via de pe cele 120 de hectare pe care le detine la Barlad.

"Oamenii sunt obisnuiti sa traiasca din ajutoare sociale, sa stea pe marginea santului, sa bea la bufet. Era mult mai comod asa. Marea majoritate a angajatilor mei stau la sat, nu la oras. Umbla totusi in combine de 240.000 de euro, cu aer conditionat si cand se dau jos din ele trebuie sa stie ca deja au facut un pas spre civilizatie. Lumea satului se transforma deja, insa are nevoie de mult sprijin", sustine proprietarul Racova.

In noua agricultura toate investitiile sunt la fel de importante – de la zootehnie, productie vegetala, legumicultura pana la depozitare sau produse bio. Pe care din ele se va concentra mai mult fostul arbitru?

"Noi nu suntem linistiti, vrem sa ne extindem, mai cumparam terenuri. Daca anul acesta (n.red.: in 2011) am investit modest, undeva la 10 milioane de euro, pentru 2012 avem in plan investitii de calibru", anunta Adrian Porumboiu.

Insa, daca in fotbal vorbeste inainte, in agricultura prefera sa actioneze intai si apoi sa faca declaratii. Lucru valabil si pentru urmatorii 10-15 ani.

Predictii: Cum va arata agricultura in 2012

Anul trecut a fost exceptional pentru agricultura romaneasca pe fondul cresterii productiei vegetale cu peste 20%. In 2010, productia agricola a avut o pondere de circa 6% la PIB.

Proiectul de buget pentru 2012 vizeaza o crestere economica de aproximativ 2%, insa un declin al productiei agricole ar putea impacta prognozele de crestere. Motivul? Seceta, care, daca se va prelungi si in lunile urmatoare, ar putea duce la o scadere a productiei agricole cu pana la 70%, spun principalii jucatori din industrie.

La acest factor se adauga compromiterea plantatiilor de rapita pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile, respectiv reducerea suprafetelor cultivate cu grau si orz. In acest context, investitiile in sisteme de irigatii reprezinta o prioritate pentru anul acesta.

Pe de alta parte, o predictie socanta vine din partea bancii daneze Saxo Bank. Potrivit institutiei, pretul graului CBOT se va dubla in 2012 dupa ce in 2011 au fost inregistrate cele mai proaste recolte. Graul va avea cel mai mult de suferit, mai ales din cauza investitiilor speculative care vor duce pretul undeva catre cea mai ridicata pozitie inregistrata in 2008.wall-street - 2012Porumboiu: Romania importa cirese din Africa de Sud si fasole din Etiopia

 

Romania nu are o agricultura reala, care sa asigure necesarul de consum intern, si a ajuns sa importe cirese din Africa de Sud si fasole din Etiopia, a declarat Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori locali, informeaza Mediafax.

"La ora actuala importam legume, importam fructe, flori intr-o cantitate impresionanta, si banii acestia pleaca si au destinatii in alte zari. Noi vom putea vorbi despre o agricultura reala, care sa asigure atat necesarul de consum pentru romani, dar si pentru export, doar atunci cand vom reusi sa facem acele ferme mici, de 2-5 hectare", a spus Porumboiu.

El a afirmat ca cei care vor dezvolta ferme de mici dimensiuni nu vor putea face cultura mare, de grau sau rapita.

"E scandalos de rusinos sa ne gandim ca vine primavara si importam ardei iuti din Turcia. Importam mere de unde vreti, de unde nu vreti. Importam cirese din Africa de Sud. Vin cu chartere si aduc in Romania. Fasolea se importa din Etiopia", a adaugat Porumboiu.

El a mai spus ca Romania ar putea face din agricultura pistonul de baza al economiei, pentru ca oricum alte lucruri "nu au mai ramas".wall-street - 2013Adrian Porumboiu, scutit de la plata impozitului pe hotelul „Racova“

 

Adrian Porumboiu, cel care administrează, printre altele, şi Hotelul „Racova“ din Vaslui, nu va mai plăti impozit pe această clădire timp de doi ani, hotărârea fiind votată în unanimitate, joi după-amiază, în ultima şedinţă a Consiliului Local (CL) Vaslui.

Potrivit proiectului de hotărâre, decizia de a fi propus spre dezbatere a venit în urma unei cereri primite din partea conducerii administrative a hotelului, care şi-a motivat această cerere invocând Legea 153 din 2011.  Concret, această lege se referă la măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale ale clădirilor şi se poate scuti de la plata impozitului dacă face dovada unor lucrări de modernizare. În vara acestui an s-au terminat şi lucrările de anvelopare şi înfrumuseţare ale hotelului „Racova“, suma cheltuită de Adrian Porumboiu fiind de 380.034 lei. Acesta este motivul pentru care consilierii locali vasluieni au votat în unanimitate scutirea de la plata impozitului pe clădire pentru anul 2013 şi 2014, facilitate care se acordă doar o singură dată. Adrian Porumboiu plătea, numai pentru hotelul „Racova“, un impozit pe clădirea de 140.000 de lei pe an.

 

Adevarul - 2012Afacerile companiei Comcereal Vaslui, deţinută de Adrian Porumboiu, au urcat cu 17%, la 320 mil. lei

 

Compania Comcereal Vaslui (CCEV), parte a grupului Racova, deţinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 320,5 milioane lei (72,5 milioane euro), cu 17% peste nivelul din 2012.

Compania a consemnat în anul 2012 o cifră de afaceri de 273,7 milioane lei, cu 46% peste cea din 2011, de 187 milioane lei.

Atât veniturile, cât şi cheltuielile au urcat anul trecut cu câte 26%, la 343 milioane lei (77,6 milioane euro) şi, respectiv, la 338,2 milioane lei (76,5 milioane euro), potrivit raportului pentru anul trecut transmis pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania anticipează pentru acest an venituri totale de aproape 305 milioane lei şi cheltuieli de 299,6 milioane lei, astfel că ar urma să încheie anul cu un profit brut de 5,3 milioane lei.

Comcereal Vaslui a încheiat anul trecut cu un profit brut de 4,8 milioane lei, foarte uşor peste cel din 2012, de 4,7 milioane lei.

"Se constată pentru anul 2013 o creştere semnificativă a producţiilor medii la hectar faţă anul precedent, când seceta a afectat substanţial producţiile obţinute, cu peste 50% la grâu, floarea soarelui şi porumb şi aproape integral la rapiţă. În condiţiile obţinerii pentru anul 2013 a unor producţii cantitative mari preţurile de valorificare au înregistrat o scădere semnificativă faţă de anul precedent (...) Producţia în curs de execuţie reprezintă cheltuieli în suma de 44,8 milioane lei efectuate pentru înfiinţarea culturilor de grâu şi rapiţă, cât şi a lucrărilor pregătitoare pentru înfiinţarea culturilor de floarea soarelui, porumb, orzoaică în primăvara anului 2014", se arată în raport.

Vânzările de produse agricole au cumulat 253,1 milioane lei, din care 185,7 milioane lei au reprezentat încasările pentru grâu, 28,3 milioane lei pentru rapiţă, 22,5 milioane lei pentru floarea soarelui, iar 16,4 milioane pentru porumb.

"Având în vedere gradul mare de integrare a activităţii în cadrul grupului Racova, mare parte din aceste produse se valorifică spre firmele din grup. Astfel, din producţia de grâu de aproximativ 90.000 tone, aproximativ 40.000 tone se valorifică la Mopan Suceava, aproximativ 8.000 tone se folosesc pentru sămânţă şi pentru plata arendei, iar diferenţa de aproximativ 42.000 tone se valorifică spre terţi, firme de morărit panificaţie sau angrosişti (Toepfer, Cargill, Nidera). Producţia de rapiţă şi de floarea soarelui, aproximativ 24.000 tone, se livrează şi procesează intragrup în cadrul Ulerom Vaslui sau extragrup, către clienţi precum Toepfer, Expur. Din producţia de porumb, de aproximativ 10.000 tone, se reţine pentru ferma zootehnică proprie cantitatea de 500 tone, iar diferenta de 9.500 tone este livrată către terţi. Producţia zootehnică, aproximativ 38.000 hectolitri lapte, se valorifică integral catre Ilvas Vaslui", se spune în raport.

Compania a primit anul trecut subvenţii de 19,2 milioane lei.

"Producţia agricolă vegetală se realizează pe 27.737 ha terenuri agricole, arendate de la persoane fizice şi juridice. În teritoriu, activitatea este organizată în 15 baze de producţie şi recepţie a produselor agricole, în cadrul a 30 ferme vegetale, unde se înfiinţează, se întreţin şi se recoltează următoarele culturi: grâu, rapiţă, floarea soarelui, porumb, culturi furajere. Producţia zootehnică se realizează în cadrul fermei Tirzii, una dintre cele mai moderne ferme de profil din ţară, specializată pe vaci de lapte. Depozitarea producţiei vegetale se realizează în cele 3 silozuri şi în alte 14 baze de recepţie, cu o capacitate de depozitare de peste 270.250 tone. În silozurile şi bazele noastre se depozitează producţia proprie, cea obţinută de firmele grupului Racova, respectiv Agrocomplex Bârlad, R-Agro Falciu, cât şi producţia realizată de terţi. Producţia de panificaţie se realizează în cadrul a doua secţii de producere a pâinii şi a produselor de panificaţie, cu o capacitate anuală totală de 1.800 tone", se menţionează în raport.

Printre obiectivele pe termen scurt se regăsesc mărirea suprafeţelor cultivate prin arendarea sau prin cumpărarea de la persoane fizice sau juridice, astfel încât suprafaţă totală să se apropie de 30.000 hectare, dar şi cultivarea unor soiuri de seminţe de calitate superioară. Alte obiective sunt înlocuirea utilajelor agricole vechi, cumpărarea de animale de rase superioare, cu producţii mult mai mari decât cele actuale.

Pe termen lung, conducerea Comcereal vrea să construiască o fabrică de pâine cu o capacitate de aproximativ 10.000 de tone în oraşul Vaslui şi să majoreze capacităţile de depozitare a produselor agricole, cu cel puţin 50.000 tone, prin construirea unor silozuri noi.

Comcereal Vaslui are un capital social de 25,8 milioane lei, divizat în 258 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu controlează puţin peste 90% din acţiunile Comcereal Vaslui, respectiv prin Racova are 84,35% din titluri, iar prin firma Mopan are aproape 5,73% din acţiuni.

Grupul deţinut de omul de afaceri include firmele Racova, Ulerom, Ilvas, Agrocomplex şi Mopan.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Comcereal Vaslui a fost realizat pe 26 martie, când preţul a urcat cu 8,89%, la 0,245 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 63,2 milioane lei (14,2 milioane euro).

 

Gandul - 2014Comcereal Vaslui a lui Adrian Porumboiu a raportat o scădere a cifrei de afaceri

 

Producătorul de cereale Comcereal Vaslui (CCEV), parte a grupului Racova, controlat de către omul de afaceri Adrian Porumboiu, a înregistrat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri de 112,1 milioane lei (25,5 milioane euro), cu 9% sub cea din perioada similară a anului trecut. În prima jumătate a anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 123,4 milioane lei.

Veniturile au crescut cu 6,2% în primul semestru din 2013, la 144,3 milioane lei (32,8 milioane euro), iar cheltuielile au înregistrat o dinamică similară şi au ajuns la 143,4 milioane lei (32,6 milioane euro), potrivit informaţiilor transmise, ieri, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citate de Mediafax.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au cumulat 135,8 milioane lei, iar cheltuielile au fost de 135 milioane lei.

Vânzările de produse agricole au stagnat la 87,4 milioane lei, iar încasările din vânzarea de seminţe, motorină, şrot şi ulei de rapiţă, floarea soarelui, soia, gozuri etc. au coborât cu 39%, de la aproape 30 milioane lei, la 18,4 milioane lei. Încasările pentru produsele de panificaţie au rămas la 1,6 milioane lei, iar vânzările de lapte au scăzut de la 1,9 milioane lei la 1,6 milioane lei, potrivit informaţiilor transmise de companie.

Comcereal Vaslui a obţinut un profit de 932.000 de lei (212.000 de euro) în primul semestru din acest an, faţă de un câştig de 761.000 de lei în aceeaşi perioadă din 2012.

“Anul 2013, din perspectiva societăţii noastre, este dominat de evenimente şi schimbări economice care vor influenţa veniturile activităţii de bază pozitiv, cât şi negativ. Printre evenimentele negative se numără scăderea preţurilor produselor agricole comparativ cu anul trecut. Pentru comparaţie, dacă anul trecut preţul de vânzare a grâului era de 1.000-1.100 lei/tonă, anul acesta va fi de 650 -700 lei/tonă. Printre alte evenimentele negative mai amintim abrogarea unor acte normative prin care se acordau subvenţii de către stat, neîncasarea celor pentru care au fost emise acte normative, împovărarea fiscală adusă de noile reglementări fiscale. Efecte pozitive asupra veniturilor activităţii de bază vor avea ca urmare a creşterii producţiilor la hectar”, se arată într-un raport al companiei, citat de ziarul Bursa.

Comcereal Vaslui are un capital social de 25,8 milioane lei, divizat în 258 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu controlează prin firma Racova 84,35% din acţiunile Comcereal Vaslui. Grupul controlat de omul de afaceri include firmele Racova, Ulerom, Ilvas, Agrocomplex şi Mopan.

 

agrointel - 2013

 

Adrian Porumboiu

 

Deține grupul de companii cu activități în agricultură și alimentație Racova Com Agro Pan Vaslui.

Începând cu anul 1999 se dedică afacerilor fapt care i-a permis să devină finanțatorul echipei de fotbal din Vaslui. Deține grupul de companii cu activități în agricultură și alimentație Racova Com Agro Pan Vaslui. În anul 2008, avea în exploatare aproximativ 45.000 hectare, suprafața fiind cultivată prin intermediul a trei firme- Comcereal Vaslui, Agrocomplex Bârlad și R-Agro Falciu.

 

incomemagazine - 2013Adrian Porumboiu investește în fabrici de pâine și terenuri agricole

 

Anul agricol foarte bun din 2011, dar și politica investițională și munca susținută a fostului arbitru internațional i-au majorat substanțial valoarea afacerilor. Profitul său crește constant.

Nouă firme de producție vegetală și zootehnie, nouă fabrici de pâine, trei mori, trei firme deținătoare a 48.000 de hectare de teren agricol, o fabrică de lapte, una de ulei și biodiesel, silozuri pentru depozitarea a circa 300.000 de tone de cereale sunt doar câteva cifre care ilustrează mărimea businessului deținut de Adrian Porumboiu. Începând din anul 1999, Porumboiu a renunțat la fotbal șicariera sa de arbitru internațional și se dedică integral afacerilor cu profil agricol. Mai târziu, acestea i-au permis să devină finanțatorul echipei de fotbal din Vaslui. Deține grupul decompanii cu activități în agricultură și alimentație Racova Com Agro Pan Vaslui. Cele 48.000 hectare sunt cultivate prin intermediul a trei firme - Comcereal Vaslui, Agrocomplex Bârlad și R-Agro Falciu. Adrian Porumboiu și-a dezvoltat un business integrat: producția agricolă de pe terenurile pe care le administrează este procesată aproape în totalitate în fabricile sale. Doar producția de grâu depășește capacitatea de procesare. Astfel, Adrian Porumboiu are nouă fabrici de pâine (două în județul Vaslui și şapte în județul Suceava) și trei mori care le deservesc. „Numai în fabrica de pâine de la Gura Humorului am investit anul trecut 1,5 milioane de euro. Ulerom, fabrica de ulei deținută de omul de afaceri vasluian, folosește ca materie primă rapița și floarea-soarelui cultivate de el, dar cumpără și de la alți producători agricoli.

De asemenea, Adrian Porumboiu deține fabrica de prelucrare a laptelui Ilvas, care utilizează ca materie primă laptele obținut de la două ferme proprii și care produce laptele Vio. Capacitatea de producție a fabricii de lapte este de 1.200 de tone pe zi. Nici vinurile nu au fost uitate. Cele 100 de hectare de viță-de-vie pe care le are la Vaslui produc vinul Colinele Tutovei. Produce mai mult decât consumă Poate procesa doar jumătate din producția de grâu - cultivă anual circa 25.000 de hectare - cealaltă jumătate fiind vândută. Pentru a minimiza pierderile generate de un an agricol 2012 prost, cotațiile grâului ajung la sume amețitoare, fermierii încercând astfel să facă rost de banii necesari pentru a relua producția. Anul trecut, de exemplu, cotaţia grâului a atins înainte de recoltă maximul de 219 euro/tonă în data de 13 iulie, iar şapte zile mai târziu preţul s-a redus cu o treime, la 149 euro/tonă, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Anul acesta, prețul grâului în timpul recoltării a ajuns la 210 euro/tonă, iar săptămâna trecută cotațiile la bursa cerealelor erau de 247 de euro pe tonă. Precizăm că, în acest an, Adrian Porumboiu a cultivat 27.900 de hectare de grâu, fiind fermierul român cu cea mai mare expunere pe această cultură. Adrian Porumboiu mai deține și o rețea de 282 de magazine proprii în întreaga Moldovă. Cifra de afaceri la nivelul firmelor din Racova Grup a fost de 200 de milioane de euro în 2011, „în timp ce profitul operațional a fost de 5% din cifra de afaceri“, după cum el însuși declară. Despre planurile de viitor, Porumboiu nu dorește să facă vreun comentariu, dar recunoaște că e în continuare preocupat de achiziția de teren arabil. 115 mil. euro era evaluarea averii realizată de Top 300 cei mai bogați români la ediția din 2011. Afacerile sale au crescut.

 

Capital - 2012Porumboiu: Cererea de insolvenţă formulată de Sporting Club Vaslui împotriva Comcereal este nefondată

Omul de afaceri Adrian Porumboiu spune că cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă formulată de echipa Sporting Club Vaslui împotriva firmei sale Comcereal este una "şicanatorie" şi "nefondată", în condiţiile în care clubul de fotbal ar avea datorii către societatea sa, şi nu invers.

Cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă formulată în instanţă de echipa de fotbal Sporting Club Vaslui împotriva societăţii Comcereal SA Vaslui, pentru o presupusă datorie de 13 milioane de lei, este considerată de către proprietarul firmei Adrian Porumboiu drept una "şicanatorie" şi "nefondată", transmite corespondentul MEDIAFAX.

În consecinţă, Porumboiu susţine că va contesta acţiunea deschisă de Sporting Club SA la Tribunalul Vaslui, în condiţiile în care nu ar avea datorii către echipa de fotbal din liga întâi, SC Vaslui, aşa cum se arată în plângerea depusă în instanţă.

"Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de SC Sporting Club SA Vaslui împotriva SC Comcereal SA este o acţiune şicanatorie, formulată cu rea-credinţă şi vădit nefondată, urmând a fi contestată, în conformitate cu Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Societatea Comcereal SA nu înregistrează niciun fel de datorie faţă de Sporting Club SA, dimpotrivă, aceasta din urmă datorează sume importante atât societăţii Comcereal SA Vaslui, cât şi celorlalte societăţi care aparţin grupului Racova. Aşa-zisa incapacitate de plată este infirmată de constanţa cu care ne onorăm toate obligaţiile de plată faţă de partenerii contractuali, iar acţiunea iniţiată de Sporting CLUB SA Vaslui este formulată doar cu scopul creării unui impact negativ asupra imaginii societăţii şi discreditării acesteia în faţa partenerilor de afaceri şi mass-mediei, drept pentru care ne rezervăm dreptul de acţionare în instanţă a celor responsabili", se arată într-un comunicat de presă pus la dispoziţia corespondentului MEDIAFAX de preşedintele grupului de firme Racova-Com-Agro-Pan, Adrian Porumboiu.

Sporting Club SA Vaslui a solicitat în instanţă intrarea în insolvenţă a SC Comcereal SA Vaslui, pentru o presupusă datorie de peste 13 milioane de lei, reprezentând o sponsorizare. Potrivit plângerii depuse la Tribunalul Vaslui de către Sporting Club SA, firma Comcereal ar datora clubului de fotbal suma de 13 milioane de lei, reprezentând facturi care nu ar fi fost achitate de către societatea lui Porumboiu pentru nişte utilaje agricole luate de la un sponsor al formaţiei de fotbal SC Vaslui. În fapt, firma de utilaje agricole a fost sponsorul echipei de fotbal FC Vaslui şi, în schimbul contractului, ar fi livrat combine şi tractoare către Comcereal, iar această societate ar fi avut obligaţia de a le plăti către beneficiarul contractului, respectiv Sporting Club SA Vaslui.

Comcereal SA Vaslui, membră a grupului de firme Racova-Com-Agro-Pan deţinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 320,5 milioane de lei, cu 17 la sută mai mare ca în 2012, şi cu un profit brut de 4,8 milioane de lei. Societatea în cauză are ca obiect de activitate cultivarea şi comercializarea cerealelor, producţia agricolă vegetală realizându-se pe 27.737 hectare de teren, arendate de la persoane fizice şi juridice din judeţele Vaslui, Galaţi, Neamţ şi Iaşi.

Acţiunea întreprinsă de clubul vasluian de fotbal vine la o săptămână după ce, la rândul său, omul de afaceri Adrian Porumboiu a solicitat în instanţă, prin firma sa Comprest SA Vaslui, intrarea în insolvenţă a SC Sporting Club SA Vaslui. Cererea făcută de SC Comprest SA Vaslui, societate de transport rutier şi construcţii civile, industriale şi agricole, vine după ce clubul vasluian de fotbal, aflat în prezent pe locul şase în Liga I, nu ar mai onorat plăţile faţă de această firmă pentru serviciile prestate.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu a deţinut până în vara anului trecut pachetul majoritar de acţiuni la club, respectiv 84 la sută, pe care l-a cedat finului său, Ciprian Damian.

Datoriile societăţii Sporting Club SA Vaslui numai la bugetul de stat sunt de peste 36 milioane de lei. Aceste debite au fost stabilite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în urma unui control făcut de inspecţia fiscală pentru activitatea desfăşurată de club în perioada 2004-2008.

De altfel, din cauza obligaţiilor fiscale către bugetul de stat şi jucători, formaţia SC Vaslui nu a primit nici licenţa în liga întâi pentru sezonul competiţional 2014-2015, fiind retrogradată în liga inferioară. Decizia comisiei de licenţiere a fost atacată de Consiliul Local Vaslui, în calitate de acţionar minoritar, cu 16 la sută din acţiunile clubului, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Laussane, cerere admisă şi care urmează a fi analizată.

 

mediafax - 2014Adrian Porumboiu: Regulile economiei de piaţă din România sunt la nivelul "Cărţii junglei"

 

Adrian Porumboiu, preşedintele grupului de firme Racova, a declarat vineri că regulile economiei de piaţă din România sunt la nivelul "Cărţii junglei", dar nu pentru copii ci pentru adulţi, susţinând că cei care plătesc dările la stat sunt totodată cei trataţi cu ostilitate.

Porumboiu a spus, potrivit Mediafax, într-o conferinţă de presă organizată la Mopan SA, firmă de panificaţie din cadrul grupului Racova, că această firmă plăteşte lunar taxe de 1,5-2 milioane de lei.

"Este corect să fim trataţi şi respectaţi şi nu să ni se caute nod în papură", a spus Porumboiu făcând referire la un caz mediatizat local când doi comisari ai Gărzii Financiare au depistat că la un magazin al firmei casiera nu bătuse în casă produse în valoare de 300 de lei, din cauză că era aglomeraţie.

"Mi s-a părut şi rămâne o situaţie derizorie", a spus preşedintele grupului Racova.

Porumboiu a spus că în judeţul Suceava Mopan SA are o cotă de piaţă de 42-46%, dar că potrivit documentelor de la Fisc cota de piaţă a firmei este de aproximativ 90%.

"Odată cu majorarea TVA evaziunea e şi mai înflorită. Nu e treaba mea, e a celor care pot să o controleze. Nu ne putem transforma în comisari sau inspectori fiscali", a spus preşedintele grupului Racova, arătând însă că îşi doreşte o concurenţă loială.

El a spus că regulile economiei de piaţă din România sunt de "Cartea junglei", dar nu povestea pentru copii, ci una pentru adulţi şi a adăugat că nu este interesat de ceea ce fac firmele concurente şi că problema sa este să fie competitiv pe piaţă.

Porumboiu a mai spus că în mediul de afaceri din România situaţia, parcă legiferată, este să loveşti în cel care plăteşte taxele şi nu în cel care nu le achită.

 

agroromania.manager.ro - 2010Adrian Porumboiu a câstigat rãzboiul cu Ministerul Agriculturii

 

“Vreau sã dau o veste bunã pentru toti producãtorii agricoli. Dupã ani de zile de procese, am obtinut o sentintã definitivã si irevocabilã, prin care toti producãtorii care au suferit calamitãti în 2009 vor fi despãgubiti”. Anuntul a fost fãcut de Adrian Porumboiu, managerul grupului de firme Racova, ieri, la întâlnirea cu oamenii de afaceri din judet si cu autoritãtile locale, într-un moment în care agricultorii vãd cum seceta distruge încet, dar sigur, productia de cereale din acest an. “Cei care spun despre Vaslui cã este un judet sãrman, sã mai astepte încã vreo cinci ani, sã vadã ce potential are agricultura si sectorul agroalimentar.

Adrian Porumboiu spune cã seceta afecteazã grav productiile din acest an, însã producãtorii nu se plâng si încearcã sã facã fatã situatiei. Acum trei ani, în 2009, într-un moment foarte greu pentru agriculturã, fiind secetã, conducerea Ministerului Agriculturii nu a reusit sã dea la timp o hotãrâre de Guvern, prin care fermierii sã fie ajutati financiar. Ca atare, grupul de firme condus de Porumboiu a decis sã se rãzboiascã cu oficialii din minister, un proces care s-a întins pe ani de zile, dar s-a terminat cu o victorie atât pentru grupul Racova, dar si pentru ceilalti producãtori agricoli. “Atunci, desi aveam mari pierderi provocate de secetã, Ministerul Agriculturii nu a catadacsit sã emitã o Hotãrâre de Guvern prin care sã stabileascã nivelul sumelor plãtite la calamitãti pentru judetele afectate, printre care se numãra si Vasluiul. Am avut procese peste procese, timp de trei ani, si s-a demonstrat cã am avut dreptate, am obtinut o sentintã la Curtea Supremã, definitivã si irevocabilã, prin care ni se recunosc drepturile de platã pentru calamitãti. Vestea este bunã pentru toti producãtorii agricoli care au dat statul în judecatã si care, urmare a acestor procese pe care noi le-am purtat pe la toate instantele, acum îsi vor primi banii. Nu a câstigat numai Porumboiu, ci toti producãtorii agricoli. Este trist pentru cã, de atunci si pânã astãzi, nu este premier sau ministru care sã fi trecut prin judetul Vaslui cãruia sã nu-i fi spus despre aceastã situatie, dar cu totii au spus cã se rezolvã”, a anuntat omul de afaceri.

Porumboiu acuzã firmele de asigurãri

Managerul grupului Racova sustine cã producãtorii agricoli au fost obligati la plata unor polite de asigurare, în baza legii 381, însã când a fost vorba de plata despãgubirilor lucrurile s-au schimbat total. “Statul s-a implicat între asiguratori si producãtorii agricoli, pentru cã a urmãrit în primul rând interesul asiguratorilor. Sunt lucruri ciudate care se întâmplã în tara aceasta. Nimeni nu se gândeste cã producãtorul agricol este în situatia unui tatã care asteaptã timp de nouã luni sã-si vadã copilul si se trezeste într-o situatie grea. Acum, am ajuns iar într-o situatie de calamitãti. Judetul Vaslui, alãturi de Iasi si o parte din Galati, este din nou calamitat. Vom vedea cine ne va asculta de data aceasta”, mai anuntã Porumboiu. Acesta a luat apãrarea firmelor care cer un TVA mai mic la pâine si produse de panificatie. “Nu are nicio logicã sã pui un TVA care împovãreazã pe producãtorul de pâine, cel care trebuie sã dea si TVA, taxe si impozite, plus salarii oamenilor care muncesc. De unde sã scoti toate astea, dintr-o tonã de pâine pe zi? Este inuman, TVA-ul ar trebui sã fie de 5 sau 9%, atunci ar avea si acesti producãtori o sansã sã se dezvolte”, a mai adãugat Porumboiu.

Sã se termine o datã cu sintagma “Judet sãrac”…

“Pânã acum, judetul Vaslui era catalogat drept judet sãrac. Ori, agricultura este singura salvare a natiei române si, implicit, a judetului Vaslui. În judet functioneazã producãtori agricoli mai mici sau mai mari, care au pus la punct ferme din ce în ce mai performante. Eu m-am pregãtit pentru situatia acestor calamitãti, am pus la punct o industrie care proceseazã productiile agricole, însã multi producãtori sunt într-o situatie grea. Este nevoie de ajutor din partea statului. Pledoaria mea este în sprijinul producãtorului agricol, care are nevoie urgentã de ajutor. În cinci ani, cei care spun despre judetul Vaslui cã este sãrac vor vedea ce poate face agricultura si sectorul agroalimentar, care se vor dezvolta tot mai mult în aceastã zonã” – Adrian Porumboiu, managerul grupului Racova

 

vrn.ro - 2012Adrian Porumboiu, locul 3 în Top 50 cei mai bogați Fermieri

 

Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui, ocupă locul 3 în Top 50 cei mai bogați Fermieri – întocmit de agrointel.ro – cu o avere de 180-200 milioane de euro.

Vasluianul este cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România, dar şi unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri locali.

În total, Racova lucrează 54.000 de hectare (jumătate în proprietate, jumătate în arendă), are silozuri cât pentru 300.000 de tone, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, două ferme de vaci, o fabric de procesare a laptelui şi aproape 300 de magazine proprii. Potrivit estimărilor AgroIntel, valoarea afacerii, dacă s-ar găsi mâine un cumpărător, depăşeşte 180-190 de milioane de euro. Care este secretul unui fermier de pe podium şi care se bate pentru locul I? Gândirea strategică! Porumboiu vede potenţial de creştere în agricultură pentru mulţi ani de acum încolo.

„Oficialii încearcă să liniştească populaţia, însă preţurile produselor agroalimentare o vor lua razna de tot, nu doar acum, ci şi în viitor. Criza nici nu se simte acum, o să vedeţi ce se va întâmpla peste trei- patru ani cu preţurile cerealelor şi ale alimentelor”, spunea Porumboiu într-un interviu acordat agrointel.ro.

„Producţiile mai mici de acum se acoperă în parte din preţ. Cererea fiind mare, iar oferta mică, preţul devine necontrolabil.

La grâu, de exemplu, rezervele UE sunt pentru maximum patru-cinci ani. Dacă sunt doi ani cu probleme, efectele se fac simţite în piaţă”, a detaliat el pentru cine a vrut să audă.

Porumboiu vrea să mai cumpere pământ, dar crede că România are nevoie ca de aer nu atât de latifundiari ca el, ci tocmai de mici agricultori, pentru care să existe politici inteligente de sprijin. „Eu sunt într-o situaţie fericită, pentru că, având lanţul meu de magazine, nu trebuie să mă ploconesc la hipermarketuri, însă cea mai mare parte a producătorilor sunt spoliaţi de furnizorii de inputuri, de taxele de listare etc. Este o neconcordanţă tot timpul între cel ce produce real şi cel care vinde virtual”.

Chiar dacă n-a fost ocolit de calamităţi, principiul său e că agricultura nu-I deloc o loterie: „Eu sunt un caz fericit, pentru că dispun de un întreg lanţ, de la producţie până la procesare, care îmi permite să acopăr o parte din pierderi. Nu contează ce producţii obţii, ci la ce preţ vinzi (…) Se prind trei ani buni şi unu’prost. Şi când e prost, eşti asigurat!”

 

vasluion.ro - 2013Adrian Porumboiu: Vom avea pâine mai puţină, dar mai bună

 

Producţia de grâu va fi în acest an mai mică, dar mai bună din punctul de vedere al calităţii ca urmare a temperaturilor ridicate din ultimele săptămâni, spune Adrian Porumboiu, antreprenorul din spatele grupului Racova Pan din Vaslui, unul dintre cei mai puternici producători agricoli din România, care exploatează peste 30.000 ha de teren arabil.

"Grâul din acest an este de calitate, glutenul este mare (elementul care face diferenţa dintre grâul de panificaţie şi cel furajer - n.red.), dar cantitatea este mai mică pentru că au fost călduri anormale în ultima perioadă", explică Porumboiu situaţia de pe piaţa agricolă locală.

Estimările din iunie, ultimele înainte ca agricultorii să strângă în silozuri şi hambare recolta de grâu, arată că producţia ar urma să coboare cu 15%, la 6,1 milioane de tone.

Pe minus va fi în acest an şi recolta de grâu a lui Adrian Porumboiu în condiţiile în care asta arată primele cifre după ce combinele omului de afaceri au treierat aproximativ 15% din suprafeţele acoperite cu grâu de grupul Racova. "Am strâns până acum aproximativ 15% din recoltă. Este prea devreme să fac o estimare foarte clară. Abia când voi strânge jumătate din tot ce am o să am o imagine mai sigură asupra producţiilor. Ca o estimare iniţială pot să spun că va fi o recoltă mai mică."

 

ZiarulFinanciar - 2012Porumboiu şi-a făcut lista de preţuri pe 2012: vrea 800 lei/tona de grâu

 

Adrian Porumboiu, unul dintre primii zece producători agricoli de pe piaţa locală, şi-a stabilit lista de preţuri din acest an pentru grâu, porumb sau floarea soarelui, arată datele unui raport al Comcereal Vaslui, remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Antreprenorul se aşteaptă ca în acest an să vândă fiecare tonă de grâu pentru 800 de lei, în creştere cu 9,2% faţă de anul anterior.

Per total încasările din afacerile cu grâu urmează să se ridice la 8,2 milioane de euro. De celalaltă parte restul materiilor prime agricole ce urmează să umple pe parcursul anului depozitele Comcereal Vaslui sunt estimate a avea preţuri în scădere. Astfel, pentru rapiţă datele companiei estimează o scădere de 15,6% la 1.400 lei/tonă. Similar, estimările lui Porumboiu arată şi un minus de 8,2% (adică 700 lei/tonă) în cazul porumbului.

Comcereal Vaslui a avut în 2011 afaceri de 44 milioane de euro, în creştere cu numai 2,3% faţă de 2010. Compania a înregistrat însă un profit net de 1,4 milioane de euro.

Comcereal Vaslui intră în competiţie pe piaţa agricolă locală cu alte companii deţinute de antreprenori români precum Cerealcom Dolj (Mihai Anghel), TCE 3 Brazi (Culiţă Tărâţă) sau Agrofam Holding (Ştefan Poienaru).

 

ZiarulFinanciar - 2012Adrian Porumboiu: "Adevarata criza cu care se confrunta omenirea este una alimentara"

Detine zeci de mii de hectare de teren agricol, are ferme de vaci, fabrici de procesare a laptelui, fabrici de ulei si de paine. Cultiva rapita, floarea soarelui si grau si sustine, cu mandrie, ca peste 6-7 ani, graul produs de firmele sale va asigura consumul pe un an al Romaniei.

 

Din pasiune pentru agricultura, renunta, in 1999, la o alta mare pasiune - fotbalul. Revine, insa, in scurt timp la fotbal, dar de data aceasta de pe pozitia de om de afaceri, care finanteaza echipa FC Vaslui.

Fost jucator si arbitru international de fotbal, Adrian Porumboiu este, in prezent, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din agricultura. A mizat pe un domeniu in care nu multi au curajul sa investeasca si a iesit castigator.

Este in continuare increzator in viitorul agriculturii din Romania si sustine ca de la an la an se observa o crestere spectaculoasa a investitiilor in acest domeniu si ca acesta este doar inceputul unei perioade in care agricultura va aduce venituri importante la bugetul statului.

Cu o avere estimata de Forbes Romania la aproximativ 130-140 milioane euro, Porumboiu detine noua societati, dintre care Mopan Suceava, Comcereal si R-Agro Falciu i-au adus cel mai mare profit in 2011.

Firmele sale lucreaza 47.000 de hectare de pamant, in patru judete din Moldova, din care o parte sunt luate in arenda, iar o alta parte sunt proprietate. Porumboiu spune ca intentioneaza sa cumpere pamant in continuare pentru ca "in urmatorii 10 ani, cand nu va mai ramane o palma de teren nelucrat, iar Romania va deveni o adevarata forta economica."

 

ZiarulFinanciar - 2012Porumboiu: Am recoltat la jumatate fata de asteptari

 

mul de afaceri din Vaslui declara ca deja a inceput importul de grau din Ungaria, Franta si Germania. Pretul graului s-a dublat intr-o luna.

 

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, detinatorul grupului Racova Agro Pan Grup din Vaslui, a declarat ca in urma recoltei de anul acesta a obtinut doar 50.000 de tone de grau pe suprafetele cultivate, de doua ori mai putin decat rezultatul pe care acesta spera sa il obtina in absenta secetei.

"Dupa ce anul trecut am obtinut 110.000 de tone de grau speram sa obtin anul acesta o recolta de 120.000 de tone de grau. Din cauza secetei am avut insa o recolta de doar 50.000 de tone de grau, adica aproximativ 40% din productia anului trecut", a declarat Adrian Porumboiu.

Grupul de firme condus de Adrian Porumboiu exploateaza 43.000 de hectare de teren agricol, din care 37.000 de hectare sunt suprafete cultivate cu grau (25.000 de hectare) si rapita (12.000 de hectare). Suprafetele cultivate cu grau se afla in judetele Vaslui, Iasi, Galati si Neamt.

Luand in considerare faptul ca o tona de grau costa peste 200 de euro in prezent, injumatatirea recoltei fata de 2006 ar putea genera pierderi de aproximativ 12 milioane de euro pentru segmentul agricol al grupului Racova.

Porumboiu a mentionat anterior ca va incerca sa recupereze o parte din pierderi prin activitatile de procesare si o alta parte prin intermediul asigurarilor.

In urma recoltei obtinute, omul de afaceri a declarat ca va apela anul acesta la importuri de materie prima pentru a putea asigura stocurile necesare productiei.

"O parte din stocuri o vom asigura din productia proprie, insa vom apela si la importuri. Am incheiat deja contracte cu companii din Ungaria, Franta si Germania si intentionam sa importam pana la sfarsitul anului aproximativ 30.000 de tone de grau", a adaugat el.

Potrivit lui Adrian Porumboiu, pretul graului va continua sa creasca pana la sfarsitul acestui an, desi in prezent o tona de grau costa peste 200 de euro. La bursa din Budapesta, acesta a crescut intr-o singura luna de la 130 de euro tona la 210 euro pe tona in prezent si continua sa creasca potrivit lui Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

"Pretul unei tone de grau ar putea ajunge la sfarsitul anului la aproximativ 240 de euro".

Astfel valoarea importurilor realizate de omul de afaceri ar putea varia intre 6 si 7,2 milioane de euro.

Anul acesta, importurile de grau vor depasi un milion de tone de grau pe fondul recoltei slabe inregistrate anul acesta din cauza secetei.

Potrivit informatiilor oferite de Ministerul Agriculturii, recolta de grau este estimata in acest an la 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone, cat a fost inregistrat anul trecut.

Potrivit lui Viorel Marin, Romania are o capacitate de depozitare a cerealelor de aproximativ 7-8 milioane de tone, suficienta pentru a sustine intreaga productie interna si importurile care vor fi realizate anul acesta.

Grupul Racova Agro Pan este format din companiile Racova Vaslui (cu activitati in turism), Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociatia Agricola Munteni, Agrocomplex Barlad (cu activitati in cultura cerealelor), Mopan Suceava (morarit si panificatie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui (constructii) si Comguard Vaslui (servicii de paza si protectie).

Din toate aceste afaceri, numai business-ul agricol genereaza rezultate financiare de peste 40 de milioane de euro in fiecare an.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu nu este singurul dintre jucatorii din industria agricola si de panificatie care au decis sa importe anul acesta grau pentru a putea asigura stocurile necesare.

Mihai Anghel, directorul general al Cerealcom Dolj, un alt producator important din industria agricola, va importa de asemenea grau anul acesta pe fondul resurselor insuficiente.

"Vom importa anul acesta grau din Ungaria, dar nu pot preciza care vor fi cantitatile importate", a declarat Anghel. El a adaugat ca importurile de grau dar si de porumb realizate de Romania anul acesta ar putea depasi chiar 1,5 milioane de tone, peste estimarile initiale ale patronatelor din industrie.

Cerealcom Dolj detine aproximativ 24.000 de hectare in judetul Dolj, dintre care 12.000 sunt cultivate cu grau, 4.000 de hectare cu rapita, 4.000 de floarea-soarelui si 4.000 cu porumb.

"Fata de anul trecut cand am inregistrat 6,5 tone de grau la hectar, anul acesta nu am obtinut decat doua tone la hectar", a spus Anghel.

Insa in timp ce la rapita si floarea-soarelui, productia a scazut cu 1,7, respectiv 1,8 tone la hectar, cea mai afectata este productia de porumb, care a scazut de la 12 tone la hectar in 2006 la doar trei tone anul acesta.

"In functie de gradul de calamitate al culturilor, pierderile inregistrate variaza intre 10 si 20 de milioane de lei la hectar, cele mai mari pierderi fiind inregistrate la culturile de porumb", a adaugat directorul general Cerealcom Dolj.

Si pierderile inregistrate de Culita Tarata, omul de afaceri care detine cele mai mari suprafete de teren agricol din Insula Brailei, sunt estimate a atinge valori asemanatoare.

"Am inregistrat pierderi de aproximativ 15 milioane de lei la hectar pentru fiecare din cele 20.000 de hectare de grau detinute, cele mai mari pierderi fiind in suprafetele neirigate. Pe acestea am realizat o productie de doar 700 de kilograme de grau la hectar fata de 1700 de kilograme de grau cat am obtinut anul trecut", a declarat Culita Tarata.

Omul de afaceri spune ca in total, din cele 65.000 de hectare de teren agricol detinute, 27.000 de hectare cultivate cu porumb, grau, orz sau rapita au fost afectate, pierderea medie fiind de 400 de euro la hectar, adica peste 10 mil. euro.

ZiarulFinanciar - 2007Porumboiu: Agricultorii trebuie sa se adapteze pietei globale daca vor sa reziste

 

Agricultorii trebuie sa se adapteze pietei globale daca vor sa reziste, mai ales ca viitorul sta in agricultura. Peste tot oamenii vor trebui sa manance, fie ca sunt la Arad, fie ca sunt in China", a declarat Adrian Porumboiu, care detine grupul Racova Agro Pan Grup din Vaslui.

 

Omul de afaceri a facut investitii masive in tehnologie si ingrasaminte pentru cele peste 40 de mii ha de teren agricol pe care le exploateaza. Dintre acestea, 26 de mii ha sunt alocate graului, cu 2.000 ha mai mult decat anul trecut, 14 mii ha sunt alocate culturilor de rapita si 300 ha culturilor de floarea-soarelui. Anul acesta compania estimeaza ca va rula afaceri de aproximativ 195 mil. euro, cu 15% mai mari decat in 2007 cand cifra de afaceri s-a ridicat la 170 mil. euro. Cititi mai mult in ZIARUL FINANCIAR de maine.

ZiarulFinanciar - 2008Adrian Porumboiu: Fondul mutual trebuia făcut după modelul din Franța

 

Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui, a susținut că fondul mutual pentru agricultură din România trebuia să fie făcut după modelul din Franța însă din păcate autoritățile nu au pus în aplicare cum trebuie acest mod de despăgubire a fermierilor.

“În Franța lucrurile sunt foarte clare în privința fondului mutual pentru agricultură iar în România când a trebuit să fie puse în aplicare aceste lucruri simple au devenit atât de complicate încât nu se mai face nimic. În același timp, producătorul agricol are o mare problemă pentru că mereu stă cu frica în sân că vine secta sau îngheață culturile. El nu poate să își recupereze acei bani pentru că nu are asigurare. În privința fondului nu trebuia nimic făcut în plus de ceea ce se întâmplă în Franța și funcționează foarte bine, și aici mă refer și la nivel de Uniune Europeană”, a spus Adrian Porumboiu.

Potrivit acestuia, fermierii din România nu au nevoie de cinci fonduri ci doar de unul singur care să fie puternic și să îi ajute când este nevoie.

Gandit inițial ca o formă de despăgubire, fondul mutual pentru agricultura a fost modificat de mai multe ori în ultima perioadă dar cu toate acestea nu asigură nici seceta, nici înghețul, adică ce îi durea cel mai tare pe fermieri. Ieri, fondul mutual pentru agricultură a fost adoptat de parlamentari.

 

agri-news.ro - 2013Adrian Porumboiu – 500 Miliardari Ediția 2011

 

Pentru Adrian Porumboiu, ultimul an a fost unul plin de succes atât în ceea ce priveşte businessurile pe care le derulează, cât şi în activitatea sportivă. Asta după ce echipa pe care o finanţează, FC Vaslui, a încheiat campionatul trecut pe locul doi – cea mai mare performanţă a echipei. Vasluienii au urcat pe locul secund după eliminarea din Liga I a Poli Timişoara.

Cât despre activitatea de business, trebuie să menţionăm faptul că omul de afaceri a avut cel mai bun an în agricultură, din ultimii trei – Porumboiu a avut o recoltă de 145.000 de tone de grâu faţă de 126.000 de tone recoltate în vara lui 2010. În plus, omul de afaceri se mândreşte cu recolte bune şi la porumb şi rapiţă. „Ploaia mi-a salvat recolta de porumb“, spunea el la mijlocul lunii august. Grupul de firme condus de Porumboiu exploatează o suprafaţă de peste 40.000 de hectare de teren agricol în judeţele Vaslui, Neamţ, Galaţi sau Iaşi.

Printre firmele din portofoliul său se numără Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Mopan Suceava (morărit şi panificaţie), Agrocomplex Bârlad şi Comcereal Vaslui (cultura cerealelor) sau Racova Vaslui (cu activităţi în industria turismului). Fost fotbalist şi arbitru internaţional FIFA, Adrian Porumboiu a început să se dedice afacerilor la finalul anilor ’90. În prezent, omul de afaceri este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din ţară, alături de Culiţă Tărâţă sau Mihai Anghel.Porumboiu s-a dedicat fotbalului până în 1976, jucând mai întâi la echipa de juniori şi tineret a FC Argeş şi apoi în echipa Viitorul Vaslui. A fost arbitru în diviziile C, B şi A. În 2005, Vasluiul a ajuns pentru prima dată în istorie în Liga I, la finalul acelui sezon clasându-se pe locul 14 din 16 echipe.

 

ZiarulFinanciar - 2011