Mariana Diaconescu - Asirom

Mariana Diaconescu

Mariana Diaconescu este economist de profesie si are doctorat in economie, si-a inceput cariera inca de la inceput in domeniul financiar, lucrand pentru institutii financiar-bancare precum BNR si Eximbank, la Eximbank ajungand

pana in postura de director general. Urmand apoi sa lucreze pentru Asirom, companie care din anul 2011 o conduce. Anterior a ocupat pozitia de vicepresedinte coordonand divizia financiara, divizia de controlling, divizia de daune, divizia de reasigurari si divizia de actuariat.

 

Articole din presa:

 

100 cele mai puternice femei din business - Astăzi: Mariana Diaconescu, Asirom

Economist de profesie şi doctor în economie, Mariana Diaconescu a lucrat încă de la începutul carierei sale în domeniul financiar, cariera sa marcând etape în instituţii financiar-bancare importante, precum BNR şi Eximbank, la cea din urmă având şi un mandat de director general.
Din cei 20 de ani în care a activat în sectorul financiar, ultimii i-a petrecut în asigurări, la Asirom, companie pe care din 2011 o şi conduce. Anterior, a ocupat poziţia de vicepreşedinte, coordonând divizia financiară, divizia de controlling, pe cea de investiţii, divizia de daune, divizia de reasigurări şi divizia de actuariat.
Mariana Diaconescu este una dintre puţinele femei aflate la cârma unei companii de asigurări. De-a lungul carierei, Diaconescu a urmat specializări de profil la Institutul Monetar Internaţional, Fondul Monetar Internaţional, Academia Europeană Internaţională, Banca Centrală Europeană, băncile naţionale ale Angliei, Franţei sau Italiei.

BusinessMagazine - 2012

 

 

Cele mai puternice femei din România: Mariana Diaconescu, Asirom

De la jumătatea lui 2011, Mariana Diaconescu este preşedintele companiei de asigurări Asirom.
Economist de profesie şi doctor în economie, după ce a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, Mariana Diaconescu a lucrat încă de la începutul carierei sale în domeniul financiar, în instituţii precum BNR şi Eximbank, unde a avut un mandat de director general. Din cei 20 de ani în care a activat în sectorul financiar, ultimii i-a petrecut în asigurări, la Asirom, unde a ocupat din 2005 poziţia de vicepreşedinte, coordonând divizia financiară, divizia de controlling, pe cea de investiţii, divizia de daune, divizia de reasigurări şi divizia de actuariat. Mariana Diaconescu, soţia consilierului prezidenţial Cristian Diaconescu, este una dintre puţinele femei aflate la cârma unei companii de asigurări. De-a lungul carierei, Diaconescu a urmat specializări de profil la Institutul Monetar Internaţional, Fondul Monetar Internaţional, Academia Europeană Internaţională, Banca Centrală Europeană, băncile centrale ale Angliei, Franţei şi Italiei.

BusinessMagazine - 2013

 

 

Mariana Diaconescu pleacă de la Asirom, după pierderile de 54 milioane de euro de anul trecut

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), acţionarul majoritar al Asirom, a decis înlocuirea Ma­ria­nei Diaconescu din funcţia de preşe­dinte al directoratului companiei după trei ani de mandat, iar procesul de autorizare de către Autoritatea de Suprave­ghere Financiară (ASF) a noului director este în curs de desfăşurare la ASF, au declarat pentru ZF surse din piaţă.

Reprezentanţii Asirom nu au răs­puns până la închiderea ediţiei la solicitarea ZF cu privire la schimbările de management din cadrul companiei. Schim­barea de la vârful Asirom vine în contextul în care asigurătorul a înregistrat anul trecut o pierdere record de 236 mil. lei (54 mil. euro). Sursele citate spun că VIG a recrutat pentru funcţia de director general al Asirom un manager austriac, fără experienţă în asigurări, care a lucrat anterior pentru o companie din industria IT din Ucraina. Legea prevede ca directorii executivi să aibă o experienţă de minimum cinci ani în asigurări, însă au existat şi cazuri în care au fost aprobaţi şi manageri fără experienţă, cum este cazul actualului director general al PAID Ni­co­leta Radu-Neacşu.

În cazul foarte probabil în care managerul austriac nu va primi avizul ASF, soluţia de rezervă ar fi Daniela Meghea, care de opt ani este membru al directoratului Asirom. Din directoratul Asirom mai fac parte austriacul Martin Stenit­zer, Dragoş Călin şi polonezul Marek Golebiewski. Alte surse din piaţă spun că austriecii intenţionau iniţial să schimbe întregul board al Asirom, însă s-au răzgândit şi au prelungit mandatele membrilor din directorat.

ZiarulFinanciar - 2014

 

 

Diaconescu, Asirom: Vrem să reducem businessul RCA pentru că ne afectează rezultatele financiare

Asirom, un jucător de top zece din piaţa asigurărilor, vrea să-şi echilibreze structura portofoliului prin scăderea ponderii poliţelor de răspundere civilă auto şi mutarea subscrierilor pe segmente mai profitabile, precum asigurările de locuinţe sau poliţele de viaţă, spune Mariana Diaconescu, preşedintele directoratului Asirom.

„Vrem să restrângem bu­si­­­nessul din zona asi­gu­rărilor auto ne­pro­­fi­tabile, în special RCA, de aceea am ma­jorat şi tariful pentru astfel de poliţe. Acest lucru se va reflecta şi la nivelul rezultatului financiar aşteptat pentru acest an", a declarat Diaconescu.

Compania a subscris în intervalul ia­nua­rie-septembrie prime de 403 mi­lioa­ne de lei (92 mil. euro), cu 10% sub ni­ve­lul din aceeaşi perioadă a anului tre­cut. Cea mai mare scădere a fost în­re­gis­trată pe segmentul asigurărilor gene­ra­le, de­cli­nul fiind de 15%, în timp ce asi­gu­rările de viaţă au consemnat un minus de 2%. Asigurările generale re­pre­zintă peste 80% din afacerile Asirom.

ZiarulFinanciar - 2013

 

 

Diaconescu, Asirom: Creşterea tarifelor la RCA nu ar trebui să-i îngrijoreze pe şoferii fără daune

Şoferii cu istoric bun al daunelor nu au de ce să se teamă că vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a cumpăra o poliţă auto obligatorie (RCA) deoarece orice asigurător şi-ar dori să-i aibă în portofoliu şi cu siguranţă vor găsi oferte cu preţuri convenabile pe piaţă, afirmă Mariana Diaconescu, preşedintele directoratului Asirom.

ZiarulFinanciar - 2013

 

 

Mariana Diaconescu, Asirom: O să vedem jucători noi pe piaţă în următorii ani pentru că asigurările au potenţial

Mariana Diaconescu, preşedintele directoratului Asirom, se aşteaptă la creşterea competiţiei pe piaţa asigurărilor în următorii ani, mai multe nume noi urmând să îşi facă apariţia pe piaţă datorită potenţialului de creştere pe termen lung. Ea nu vede însă o revenire a afacerilor asigurătorilor în 2013.
"Este posibil să mai apară şi alte companii de asigurări, pentru că piaţa locală este totuşi o piaţă emergentă. Trebuie să avem şi aşteptări pozitive legate de această in­dustrie", a declarat Diaco­nescu într-un interviu pentru ZF. Ea crede însă că cel puţin anul acesta nu o să mai vedem fuziuni în asigurări după ce în "anii anteriori au fost astfel de eveni­mente şi destul de im­portante".

ZiarulFinanciar - 2013

 

 

Mariana Diaconescu a fost schimbata de la conducerea Eximbank

Intregul Consiliu de Administratie al Bancii de Export-Import a Romaniei - Eximbank a fost schimbat ieri, cu o singura exceptie, la propunerea actionarului majoritar - AVAS, noul presedinte al bancii fiind Carmen Radu, actual director in Ministerul Finantelor, au declarat surse bancare.
La initiativa AVAS au fost revocati din functie actualul presedinte, Mariana Diaconescu (sotia fostului ministru al justitiei Cristian Diaconescu, membru PSD), vicepresedintii Vasile Dedu si Vasile Soare si membrii Consiliului de Administratie Cristiana Radu, Victor Dumitriu si Ianfred Silberstein. Singurul conducator ramas in functie este Emilian Badica, membru in CA.
Potrivit surselor, decizia a fost luata ieri intr-o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor.
Noul presedinte al Consiliului de Administratie al Eximbank are 44 de ani si detine in prezent pozitia de director general adjunct al Directiei de Colectare a Creantelor Bugetare din Ministerul Finantelor. Carmen Radu este expert contabil si a mai activat ca director financiar al Directiei Impozite Directe din Ministerul Finantelor si director adjunct la Administratia Financiara Sector 1 Bucuresti. Cei doi vicepresedinti revocati au fost inlocuiti cu Andreea Stoica si Iulian Velicu. Consiliul de Administratie a fost completat cu Elena Dascalu, Diaconu Stefan si Nicolae Campeanu, in pozitia de membri.
Infiintata in 1992, Eximbank Romania are un capital social de 851,3 miliarde de lei, principalul actionar al bancii fiind statul roman, prin AVAS, cu 87,4% din titluri. Restul actiunilor revin celor 5 societati de investitii financiare (SIF).
Banca a incheiat anul 2004 cu un profit net de 231 mld. lei si active bilantiere de peste 10.031 mld. lei, indicatori calculati conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS). Exporturile sustinute de banca in 2004 s-au ridicat la 2,41 mld. dolari.

ZiarulFinanciar - 2005

 

 

Diaconescu, Asirom: Lichidam peste 180 de dosare de daune auto pe zi

Sunt de acord cu stabilirea unor amenzi colosale pentru soferii care nu respecta legea, in traficul auto. Din cauza alcoolului si a vitezei excesive la volan, in fiecare zi, la Asirom primesc peste 180 de dosare de dauna pe asigurarile auto, pentru care sunt solicitate despagubiri si de 5 mil. euro, a afirmat Mariana Diaconescu, presedinte Asirom VIG.
Editiile speciale CR-V sunt aici. Oferta Limitata. Nu rata!
"Innasprirea amenzilor pentru traficul auto ar reduce numarul accidentelor si ar responsabiliza mai mult soferii romani. Sunt de acord cu amenzile colosale care se vehiculau, deoarece nu se poate ca un tanar de nici 30 de ani sa aiba o alcoolemie de doi la mie si sa conduca. Vad multe dosare de daune ingrozitoare avand drept cauze alcoolul, substantele interzise, viteza excesiva, cu masini strivite, cu oameni grav raniti sau chiar morti", a spus Mariana Diaconescu (foto).
Declaratiile au fost realizate la evenimentul "Un weekend cu presa economica", organizat de revista Piata Financiara si Finmedia, la Sinaia.
Din cele 180 de dosare de daune in medie, mai mult de 60% sunt CASCO (aproximativ 100 de dosare), iar 40% pe RCA, potrivit presedintelui Asirom, care a adaugat ca rata de respingere a dosarelor de dauna se situeaza in general la 8%.
"De obicei ajungem la o solutionare amiabila cu clientul in privinta despagubirilor, aceasta fiind si cea mai recomandata metoda, pentru ca in Instanta procesul este anevoios, dureaza ani de zile si implicit costurile sunt foarte mari. In cazul Asirom, rata solutionarii amiabile se situeaza la peste 65%.", a mai spus Mariana Diaconescu. Conform managerului, dauna medie la nivelul pietei pe despagubiri materiale ajunge la 4.500 euro, in timp ce pentru daune morale la 60.000 de euro.
Ea a adaugat ca, in cazul Asirom, tarifele practicate la RCA se coreleaza cu nivelul daunelor achitate si cu structura portofoliului, iar prima medie ajunge la aproximativ 700 de lei. "Din punctul nostru de vedere, al asiguratorilor, daca situatia prezentata se va mentine (nivelul ridicat ascendent al daunelor morale si lipsa de responsabilitate la volan) in viitor, prima medie pe RCA va trebuie sa creasca serios. Nu acopera sub nici o forma despagubirile pe care trebuie sa le platim in prezent".

wall-street - 2014

 

 

Şefa Asirom, Mariana Diaconescu: „Asigurările au devenit o necesitate"

Piaţa asigurărilor a ajuns la un nivel de maturitate suficient de dezvoltat încât românii pot să înţeleagă necesitatea şi utilitatea acestor servicii, a anunţat, la Adevărul Live, preşedintele Asirom.

Procesul de reglementare a pieţelor financiare demarat la începutul anilor '90 nu a însemnat şi o maturizare a pieţei. „Acum însă a venit momentul în care generaţiile tinere şi cele mai în vârstă pot înţelege că asigurările sunt o necesitate", a spus Mariana Diaconescu, preşedintele Asirom, invitată la Adevărul Live. „În România, gradul de penetrare a asigurărilor în rândurile populaţiei este relativ scăzut, 1% spre 2%, faţă de media UE de 8%. Dar nivelul de penetrare a asigurărilor este legat de nivelul de trai şi de puterea de cumpărare a populaţiei, care sunt pe un palier destul de scăzut faţă de media europeană", a spus Mariana Diaconescu. Oficialul Asirom anticipează că, pe măsură ce va creşte puterea de cumpărare a românilor, „şi noi, asigurătorii, ne vom putea implica mai mult, împreună cu şcolile şi cu celelalte instituţii formatoare, astfel încât gradul de penetrare să se apropie de media Uniunii Europene". „Este o relaţie strânsă între nivelul de educaţie necesar pentru a înţelege utilitatea asigurărilor şi - de cealaltă parte - asigurătorii care vor conferi calitate acestor servicii şi vor înţelege mai profund necesităţile clienţilor, adaptându-şi oferta la aceste necesităţi", a mai spus şefa Asirom. „Asigurările cresc numai odată cu economia" Creşterea de 6% a pieţei de asigurări în 2012 „s-a datorat mai mult avansului asigurărilor de răspundere, iar o parte nu s-a datorat contractelor încheiate în România, ci în străinătate", a arătat Mariana Diaconescu. Anul acesta, „piaţa nu va mai creşte foarte mult, cel mai probabil va stagna sau va avea un avans redus, pentru că economia românească în ansamblu mai resimte încă efectele crizei". Potrivit preşedintelui Asirom, „sectorul de servicii, în general, se află în trena industriei, producţiei, şi câtă vreme acestea nu avansează, nu se poate ca serviciile - printre care şi asigurările - să crească mai mult decât ele". Cel mai mult vor avansa asigurările legate de locuinţă şi cele legate de răspunderile generale, spre exemplu cele încheiate de constructori sau de medici, a mai spus Mariana Diaconescu.

Adevarul - 2013

 

 

Diaconescu, Asirom: Daunele din 2012 au atras costuri peste subscrieri

"Industria asigurarilor nu poate face cu mult mai bine sau mai rau decat se prezinta economia nationala, unde previziunile si prognozele analistilor nu sunt unele optimiste ci ma degraba prudente. In aceste conditii, o crestere de cinci puncte procentuale devine una foarte optimista", a declarat Mariana Diaconescu, CEO, Asirom VIG.
Cauti o vila pe malul lacului Snagov?
Declaratiile sefului Asirom au fost realizate in cadrul evenimentului XPRIMM Annual Forecast Meeting 2013, organizat de Revista PRIMM - Asigurari & Pensii.
"In ceea ce priveste evolutia, piata va creste cu aproximativ 3-5%, si numai daca vom reusi sa stabilizam costurile. Dar, o stabilizare a costurilor nu pentru rotunjirea profiturilor, ci corectarea bilanturilor, deoarece in 2012 evolutia despagubirilor a atras costuri foarte mari, neacoperite de primele brute subscrise pe piata interna, ci de subscrierile actionarilor", a spus Mariana Diaconescu.
Ea a adaugat ca primele zece companii vor incerca cel mai probabil sa-si fidelizeze clientii prin imbunatatirea calitatii serviciilor, deoarece competitia prin preturi din ultimii nu a fost una eficienta pentru piata de asigurari din Romania.

wall-street - 2013

 

 

Mariana Diaconescu, Asirom: Increderea in asigurari isi va reveni dupa cazurile Astra si Carpatica Asig, chiar daca trecem acum printr-o mica furtuna

"Increderea in asigurari isi va reveni, chiar daca trecem printr-o mica furtuna. Increderea este esentiala in asigurari, ca si in sectorul bancar", a spus vineri la Sinaia Mariana Diaconescu, presedintele ASIROM. Ea s-a referit la deficitul de imagine adus industriei asigurarilor de scandalurile Astra si Carpatica Asig, mentionand ca educatia financiara a consumatorilor este extrem de importanta. "Cand un produs din asigurari este prea ieftin, probabil ca acolo ceva nu este in regula", a spus Diaconescu.

Ce a mai spus vineri sefa ASIROM:
Fie ca este vorba de lipsa de resurse sau individualism, majoritatea populatiei are o perceptie negativa fata de institutiile statului sau companiile private
Rata de penetrare in PIB este de 1,4% fata de o medie regionala de 3% din PIB
Piata asigurarilor din Romania ramane inca subdezboltata - numai 89 euro prime subscrise pe locuitor, media regionala fiind de 333 de euro prime subscrise pe locuitor
Asigurarile generale (80% din tot PBS) si, mai precis, cele auto reprezinta principalul tip de asigurare achizitionat de romani (avand o pondere de 65,11% din totalul subscrierilor pentru asigurarile generale)
In Romania sunt aproximativ 8,5 milioane de locuinte asigurabile si circa 4 milioane care sunt asigurate facultativ;
Romanii sunt mai interesati sa isi asigure masina decat viata sau sanatatea. Acest nivel s-ar putea justifica prin PIB-ul scazut, venituri mici ale populatiei; ca principale cauze, dar si prin o lipsa de educatie in privinta asigurarilor a romanilor;

Orice client cumpara doar produsele sau serviciile a caror utilitate o intelege.
Criza a inseamnat provocari in ceea ce priveste consumerismul de produse sau servicii;
Clientul insa poate privi criza ca pe o oportunitate de a ghida companiile in oferirea celor mai bune servicii, customizate pe nevoile sale;
Clientul are acum o voce mai puternica, insa, in lipsa unei educatii financiare solide, nu alege sa foloseasca aceasta voce pentru a investi in siguranta celor dragi
Criza a adus cu ea o economie a "temerii" care are ca efect scadere a increderii consumatorului:
Schimbarea dinamicii riscului in aceasta perioada cere ca asiguratorii sa aiba personal calificat si foarte bine pregatit pentru a exista stabilitate in industria asigurarilor
Cresterea acestui segment poate sa vina doar dintr-o corelare intre puterea de consum a clientilor si o educatie financiara solida a acestora
Educatia poate avea mai multe abordari: de la prezentarea principalelor concepte de asigurare in scoli, la strategii de management al riscului si produse de asigurari cu componenta investitionala pentru studenti si adulti
Abilitatea de a actiona bazat pe informatii si cunostinta solide cresc probabilitatea ca clientii sa isi schimbe intr-un mod pozitiv atitudinea si apoi, comportamentul asupra asigurarilor
Maxim 700.000 dintre locuinte sunt asigurate. Rata de respingere 7-8%. Dauna medie 4-5000 lei. Dauna medie incluzand daune morale-60.000 lei
Cresterea PIB nu se reflecta si in industria asigurarilor

Hotnews - 2014

 

 

MARIANA DIACONESCU – Locul 26 în Top 50 cele mai influente, ediția 2014

Mariana Diaconescu este din 2011 preşedinte Asirom, una dintre puţinele doamne la conducerea unei societăţi de asigurări. A lucrat în Banca Naţională, apoi a trecut la o bancă comercială, în calitate de preşedinte, dezvoltând un business bancar, iar în final a ales asigurările, pentru a conduce una dintre cele mai importante companii din domeniu. De curând, Asirom a adoptat o altă strategie de piaţă, orientându-se către asigurările non-auto, mai ales către asigurările de bunuri şi proprietăţi. Preşedintele Asirom estimează o creştere a pieţei de 4% pentru asigurările de viaţă şi o creştere de 5% pe asigurările generale.

Forbes - 2014

 

 

Mariana DIACONESCU: Piata de asigurari generale va ramane la acelasi nivel

"Piata de asigurari generale va ramane relativ constanta, intrucat atat oferta din partea asiguratorilor, cat si cererea din partea clientilor a ramas cam la acelasi nivel. Industria de asigurari nu este incurajata nici de cresterea PIB-ului, dinamica acesteia fiind estimata la o valoare nesemnificativa, si nici de o crestere a nivelului de trai a populatiei. Mai mult decat atat, parcul national de masini, care o varsta medie considerabila, nu se estimeaza ca va creste foarte mult, deci cererea de produse de asigurare va ramane constanta in ceea ce priveste principalele clase de asigurari generale. Astfel, daca cererea si oferta raman la acelasi nivel, diferenta poate fi facuta de tarife", a declarat Mariana DIACONESCU, Presedinte, ASIROM VIG.

1asig.ro - 2014

 

 

Mariana Diaconescu, una dintre cele mai influente femei din România, potrivit Forbes

Când spunem asigurări, ne gândim la maşini sau la case care trebuie ferite de pericole. Adică o acţiune specific bărbătească. Dar mai sunt şi excepţii. Astăzi, în cadrul campaniei Femeia Puternică faceţi cunoştinţă cu Mariana Diaconescu, una dintre cele mai influente femei din România, potrivit Forbes. Ea sparge stereotipuri şi ne demonstrează că femeile pot fi puternice într-un domeniu al bărbaţilor.
Mariana Diaconescu este la cârma uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din România.
Doamna are în subordine peste 1.000 de oameni. Iar ca lucrurile să meargă ceas în companie, Mariana Diaconescu spune că respectă o singură regulă.
Încă din facultate, Mariana Diaconescu a ţintit spre o carieră importantă în afaceri. A absolvit facultatea de Comerţ, Academia de Studii Economie. Tânăra finuţă şi delicată din aceste poze, ascundea multă ambiţie.
Mariana Diaconescu îşi aduce aminte că la începutul carierei, nu de fiecare dată i s-a oferit un credit.
După atâta succes, depistăm însă şi un regret: cariera i-a răpit multe dintre momentele de familie. De pildă, acum 27 de ani a fost nevoită să se întoarcă la muncă imediat după ce a adus pe lume o fetiţă.
Compania condusă de Mariana Diaconescu are o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro şi 150.000 de clienţi. Este o lume a bărbaţilor, recunoaşte Mariana Diaconescu, dar totuşi numărul femeilor isteţe care îşi fac loc în ea este în creştere.

Realitatea - 2014