Sebastian Bobu - Symmetrica

Sebastian Bobu

Sebastian Bobu si-a inceput cariera in IT, fiind implicat in cateva mici proiecte personale. S-a alaturat companiei Symmetrica in anul 2004, cand erau doar 15 angajati. La putin timp a fost promovat ca director tehnic, urmand ca

in anul 2007, Sebastian Bobu, a fost promovat ca director executiv. Sebastian Bobu marturiseste ca si peste 10 ani se vede lucrand in zona constructiilor insa spune ca nu are un target avansat ca timp.

 

Articole din presa:

 

Symmetrica a crescut cu 25% livrările către magazinele de bricolaj

Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, şi-a majorat în acest an livrările pe segmentul de bricolaj, dar şi în proiectele private, contrabalansând în acest fel scăderea investiţiilor în proiecte publice.
„În acest an, am observat o creştere a investiţiilor în sectorul privat, mai ales în zona rezidenţială, dar şi în sedii de firmă, depozite sau zone de producţie. De asemenea, un interes crescut pentru pavele şi borduri s-a putut observa şi pe segmentul clienţilor finali, acesta fiind unul dintre motivele ce a determinat creşterea cu peste 25% a livrărilor Symmetrica către magazinele do-it-yourself comparativ cu 2013", a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.
Potrivit afirmaţiilor sale, în acest moment, vânzările companiei către magazinele de bricolaj reprezintă 10% din business-ul total, faţă de 7% în 2013.
„Numărul românilor ce achiziţionează pavele din magazinele de tip do-it-yourself pentru proiectele de amenajare a curţilor sau parcărilor proprii este în continuă creştere", a mai spus Sebastian Bobu.
Şi în ceea ce priveşte segmentul proiectelor private, fie că sunt comerciale, industriale sau rezidenţiale, Symmetrica şi-a majorat livrările în acest an, comparativ cu 2013. Astfel, dacă anul trecut 20% din încasări veneau din astfel de proiecte, în acest moment ponderea a ajuns la 30%.
„Orientarea către proiectele publice şi către vânzările în segmentul do-it-yourself a fost determinată şi de scăderea cu 25% a investiţiilor în segmentul privat. Astfel, în acest an am observat o diminuare a investiţiilor în infrastructură şi proiecte de amenajare a spaţiului public, iar acest lucru s-a putut observa şi în livrările Symmetrica", a mai adăugat Sebastian Bobu.
Acesta a subliniat că, dacă anul trecut 70% din vânzările totale erau direcţionate către proiecte publice, în acest moment ponderea a scăzut până la 60%.
Cu toate că investiţiile în sectorul public au raportat o scădere majoră, creşterile pe segmentul privat au dus la o uşoară evoluţie a pieţei în ultima perioadă. Astfel, conform estimărilor Symmetrica, în primele 9 luni ale acestui an, piaţa s-a majorat cu 2-3%, comparativ cu intervalul similar din anul trecut.
„În ce priveşte întregul an, estimările noastre arată că majorarea pieţei se va menţine. Astfel, faţă de volumul raportat în 2013, de circa 12 milioane de metri, şi valoarea de aproximativ 66 de milioane de euro, estimăm că anul 2014 se va încheia cu un rezultat pozitiv, 12,5 -13 milioane metri şi o valoare de 75 de milioane euro", a adăugat Sebastian Bobu. Acesta a subliniat că Symmetrica îşi va păstra şi în acest an cota de piaţă de 24% deţinută în acest moment.
Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile. Aceasta a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din acţiuni) şi Florin-Cristinel Stanciu (40% din acţiuni).
Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011), Prejmer – Braşov (2012) şi Cociu – Bistriţa-Năsăud (2012).
Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucureşti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice din întreaga ţară.

BusinessMagazine - 2014

 

 

Antreprenorul care în loc să importe utilaje preferă să le facă el

Puţini producători români s-au aventurat să deschidă fabrici noi pe parcursul ultimilor ani, iar producătorul de pavele, borduri şi rigole Symmetrica se numără printre aceştia. Din 2010 încoace a inaugurat patru noi fabrici, iar planurile pentru următorii 2-3 ani vizează investiţii în alte două noi spaţii de producţie. Cu atât mai mult cu cât compania a descoperit reţeta prin care să-şi reducă
CONTEXTUL: În 1999, producătorul de pavele, borduri şi rigole Symmetrica a inaugurat o fabrică la Vereşti, în judeţul Suceava, pentru care a importat o linie de producţie din Danemarca. Compania a fost înfiinţată în 1994 de doi antreprenori români, Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu.
DECIZIA: Întrucât pe lângă costurile de achiziţie a liniei de producţie s-au dovedit a fi importante şi cheltuielile de service, „ne-am gândit că singura soluţie pentru a scădea costurile este să asigurăm service-ul intern„, declară Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica. Pornind de la această idee a fost înfiinţat un atelier pentru producţia de componente, iar ulterior compania a putut să realizeze integral liniile de producţie.
EFECTELE: „Producerea internă a liniilor de fabricaţie ne-a permis să ne dezvoltăm mai rapid şi cu costuri mai mici„, spune Bobu. Concret, investiţia iniţială într-o fabrică este mai mică cu 30%, la care se adaugă şi reducerea de costuri pentru transport şi service. Or din 2010 compania s-a dezvoltat rapid, inaugurând încă patru fabrici, ajungând în 2013 la o cotă de piaţă de 24% şi 235 de angajaţi. Symmetrica a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 15,4 milioane de euro, faţă de 14 milioane de euro în 2013.

VESTUL ŢĂRII ŞI SUDUL MOLDOVEI SUNT LOCURILE ÎN CARE SYMMETRICA PLĂNUIEŞTE SĂ-ŞI DESCHIDĂ ALTE UNITĂŢI DE PRODUCŢIE, ESTIM ND CĂ ACOPERĂ, PRIN CELE CINCI FABRICI PE CARE LE ARE ÎN PREZENT, 80% DIN SUPRAFAŢA ŢĂRII. Mai mult, „studiem posibilitatea măririi capacităţii în zonele în care există potenţial„, spune Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica, companie care deţine 24% din piaţa de profil. Reprezentantul companiei adăugă că în condiţiile unei pieţe „încă incerte este foarte dificil să facem estimări cu privire la evoluţia businessului din acest an„.
Compania şi-a bugetat o cifră de afaceri similară rezultatelor de anul trecut - 15,4 milioane de euro, în creştere faţă de 2012 (14 milioane de euro) şi de peste două ori mai mult decât în 2010, când a înregistrat o cifră de afaceri de 7 milioane de euro. „Planurile Symmetrica pentru anul în curs vizează, în primul rând, menţinerea cotei de piaţă cel puţin la nivelul actual - 24%, dar şi îmbunătăţirea capacităţilor de producţie în vederea creşterii prezenţei la nivel teritorial„, declară reprezentantul companiei.
Una peste alta, creşterea vânzărilor se leagă strâns de dezvoltarea capacităţilor de producţie. Compania, înfiinţată în 1994, a deschis prima unitate de producţie în 1999, la Vereşti (Suceava), iar din 2010 a inaugurat alte patru fabrici, la Podu Iloaiei (Iaşi), Bolintin Vale (Ilfov), Prejmer (Braşov) şi Sinterag (Bistriţa). Pentru punerea în aplicare a investiţiilor în fabricile inaugurate din 2010 încoace a cântărit greu faptul că Symmetrica îşi construieşte liniile de producţie, ceea ce se traduce într-o economie de 30% faţă de bugetele care includ utilaje aduse din import.
În 1999, când a fost inaugurată prima unitate de producţie, la Vereşti (Suceava), Symmetrica a importat o linie de producţie din Danemarca. „Ne-am dat însă seama că pe lângă achiziţia în sine există costuri destul de ridicate cu service-ul aferent„, explică Bobu. Pornind de la această idee, a fost înfiinţat un atelier intern unde a început producţia de componente pentru maşinile importate. „Aşa a luat naştere businessul cu liniile tehnologice. În timp am înţeles că putem chiar să construim o linie de producţie integral şi în acest fel să ne diminuăm investiţiile în unităţile de producţie„, spune reprezentantul Symmetrica.

BusinessMagazine - 2014

 

 

Cele două fabrici Symmetrica inaugurate anul trecut au urcat afacerile companiei la 14,6 mil. euro

Symmetrica, unul dintre principalii jucători pe piaţa locală de pavele şi borduri, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 14,6 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, când a avut vânzări de 13,5 milioane de euro, în urma inaugurării a două noi fabrici.
Symmetrica, unul dintre principalii jucători pe piaţa locală de pavele şi borduri, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 14,6 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, când a avut vânzări de 13,5 milioane de euro, în urma inaugurării a două noi fabrici. Compania a inaugurat anul trecut fabrici la Prejmer (Braşov) şi Şintereag (Bistriţa). "Prin cele cinci capacităţi de producţie pe care le deţinem la Vereşti (Suceava), Podu Iloaiei (Iaşi), Bolintin Vale (în apropiere de Bucureşti), Prejmer (Braşov - martie 2012) şi Şintereag (Bistriţa-Năsăud - iulie 2012) acoperim 80% din teritoriul ţării", a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al companiei. Începând din 2012, compania s-a extins şi pe pieţele din regiune, livrând deja primele produse în Republica Moldova. Planurile de viitor ale Symmetrica vizează extinderea treptată şi în alte state învecinate. Astfel, în momentul de faţă, compania se află în discuţii pentru semnarea de contracte în Ucraina. "În plus, unul dintre obiectivele pentru 2013 este acela de a realiza o cifră de afaceri asemănătoare celei de anul acesta", a adăugat Bobu. Symmetrica a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela şi Florin-Cristinel Stanciu.

BusinessMagazine - 2013

 

 

Symmetrica şi-a majorat business-ul cu 10% după ce a inaugurat două fabrici anul trecut

Producătorul sucevean de pavele, borduri şi rigole Symmetrica, deţinut de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu, şi-a majorat anul trecut cifra de afaceri cu 10%, până la 14,6 milioane de euro. "Această creştere a fost susţinută cu precădere de majorarea producţiei prin inaugurarea a două noi fabrici, la Prejmer (Braşov) şi Şintereag (Bistriţa)", a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.
Producătorul sucevean de pavele, borduri şi rigole Symmetrica, deţinut de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu, şi-a majorat anul trecut cifra de afaceri cu 10%, până la 14,6 milioane de euro. "Această creştere a fost susţinută cu precădere de majorarea producţiei prin inaugurarea a două noi fabrici, la Prejmer (Braşov) şi Şintereag (Bistriţa)", a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica. Compania estimează că în 2012 piaţa de pavele şi borduri a scăzut cu aproape 10%, până la 66,3 milioane de euro, pe fondul instabilităţii politice, a lipsei capacităţii de atragere a fondurilor private şi a întreruperii unor lucrări de reabilitare. "Cu toate că în primul semestru am observat o creştere a pieţei cu aproximativ 15-20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a doua parte a anului a consemnat un regres puternic", a spus Bobu.

BusinessMagazine - 2013

 

 

100 TINERI MANAGERI DE TOP - Sebastian Bobu, Symmetrica

Sebastian Bobu este directorul executiv al producătorului sucevean de pavele, borduri şi rigole Symmetrica, firmă ce deţine patru fabrici pe piaţa locală, iar anul trecut aproape şi-a dublat cifra de afaceri.
Recent, compania a inaugurat o fabrică la Prejmer, judeţul Braşov, în urma unei investiţii de 2,1 milioane de euro. "Am intrat în companie în 2004, atunci când cu 15 angajaţi se realiza o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei", îşi aminteşte Sebastian Bobu. Tot el spune că prima misiune a fost organizarea departamentului de execuţie, "ce avea rolul de a pune în operă produsele pe care le fabricam atunci", spune Bobu.
Ulterior, a preluat funcţia de director tehnic, iar din 2007 este directorul executiv al Symmetrica. Chiar în acel an, alături de administratorii firmei, a luat decizia de a începe un program de investiţii pe termen lung. Până în prezent, investiţiile totale în cele patru fabrici ale Symmetrica s-au ridicat la 16,3 milioane de euro, potrivit calculelor BUSINESS Magazin. Bobu spune că a fost atras şi de antreprenoriat, fiind angrenat în mici proiecte personale în alte domenii, aşa cum este IT-ul. Peste 10 ani, managerul de la Symmetrica se vede lucrând tot în zona construcţiilor, însă spune că "nu am un target atât de avansat ca timp şi nici ambiţii personale legate de alte poziţii de conducere". În plus, el consideră că funcţia actuală i se potriveşte perfect şi ca urmare a performanţelor obţinute până acum. Compania Symmetrica a avut anul trecut afaceri de 13,5 milioane de euro, în creştere cu 93%, şi mizează în 2012 pe un business de 16,2 milioane de euro.
Bobu afirmă că s-a format ca manager "pas cu pas", având şansa de a lucra alături de oameni pregătiţi, cu experienţă: "Oameni de la care am încercat să învăţ că lucrurile trebuie făcute bine şi cu maximă răspundere, că trebuie să fii curajos şi hotărât pentru ca obiectivele pe care ţi le propui să fie atinse".

BusinessMagazine - 2012

 

 

Antreprenorul care în loc să importe utilaje preferă să le facă el

Puţini producători români s-au aventurat să deschidă fabrici noi pe parcursul ultimilor ani, iar producătorul de pavele, borduri şi rigole Symmetrica se numără printre aceştia. Din 2010 încoace a inaugurat patru noi fabrici, iar planurile pentru următorii 2-3 ani vizează investiţii în alte două noi spaţii de producţie, scrie Business Magazin.
CONTEXTUL: În 1999, producătorul de pavele, borduri şi rigole Symmetrica a inaugurat o fabrică la Vereşti, în judeţul Suceava, pentru care a importat o linie de producţie din Danemarca. Compania a fost înfiinţată în 1994 de doi antreprenori români, Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu.
DECIZIA: Întrucât pe lângă costurile de achiziţie a liniei de producţie s-au dovedit a fi importante şi cheltuielile de service, „ne-am gândit că singura soluţie pentru a scădea costurile este să asigurăm service-ul intern„, declară Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica. Pornind de la această idee a fost înfiinţat un atelier pentru producţia de componente, iar ulterior compania a putut să realizeze integral liniile de producţie.
EFECTELE: „Producerea internă a liniilor de fabricaţie ne-a permis să ne dezvoltăm mai rapid şi cu costuri mai mici„, spune Bobu.
Concret, investiţia iniţială într-o fabrică este mai mică cu 30%, la care se adaugă şi reducerea de costuri pentru transport şi service. Or din 2010 compania s-a dezvoltat rapid, inaugurând încă patru fabrici, ajungând în 2013 la o cotă de piaţă de 24% şi 235 de angajaţi. Symmetrica a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 15,4 milioane de euro, faţă de 14 milioane de euro în 2013.

ZiarulFinanciar - 2014

 

 

Sucevenii de la Symmetrica au ajuns la afaceri de 15 mil. €

Producătorul sucevean de pavele, borduri şi rigole Symmetrica, deţinut de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin Cristinel Stanciu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 68,1 mil. lei (15,4 mil. euro), în creş­te­re cu peste 7% faţă de 2012. „Evo­lu­ţia Symmetrica a fost susţinută, în pri­mul rând, de ma­jorarea pro­duc­ţiei ca urmare a inau­gurării celor do­uă fabrici noi în 2012, la Prejmer (judeţul Braşov) şi Şintereag (judeţul Bistriţa)", potrivit lui Sebastian Bobu, direc­torul executiv al Symmetrica. În afară de cele două fabrici inaugu­ra­te în 2012, compania mai deţine alte trei unităţi de pro­ducţie la Vereşti (Suceava), Podu Iloaiei (Iaşi) şi Bolintin Vale (în apropiere de Bucureşti).
Piaţa locală de pavele, borduri şi rigole a stagnat anul trecut la un volum de circa 12 milioane de metri pătraţi şi o valoare de 66 mil. euro, potrivit estimărilor Symmetrica.
„Cu toate că, la nivel de piaţă, vânzările din 2013 au fost sus­ţinute de proiectele publice de reabilitare a trotuarelor, pieţelor şi zonelor pietonale, lipsa unor investiţii mai mari în infrastructură a determinat menţinerea acesteia la acelaşi nivel din 2012", spune Bobu. El adaugă că principala măsură pe care autorităţile ar trebui să o ia pentru a impulsiona piaţa construcţiilor este alocarea de fonduri mai generoase pentru proiectele majore de infrastructură. Investiţiile de stat s-au redus anul trecut cu 7,5%, potrivit datelor ZF.
Pentru 2014, Bobu estimează că piaţa de pavele, borduri şi rigole se va menţine la nivelul ultimilor doi ani, existând po­si­bi­litatea ca preţul acestor produse să stagneze anul acesta, după ce în 2013 a crescut uşor. „În condiţiile unei pieţe încă in­cer­te este foarte dificil să facem estimări cu privire la evo­luţia businessului din acest an. În principiu, în 2014 ne pro­pu­nem să atingem o cifră de afaceri asemănătoare celei de anul trecut."
Symmetrica a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela şi Florin-Cristinel Stanciu şi concurează pe plan local cu jucători precum Elis Pavaje.

ZiarulFinanciar - 2014

 

 

Symmetrica: Costul montajului pavelelor se ridică la 20% din valoarea unui proiect

Românii plătesc cel puţin 2.500 de lei pentru montajul de pavaj pietonal într-o curte cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, costul manoperei ridicându-se la circa 25 de lei pe metru pătrat, estimează producătorul sucevean de pavele, borduri şi rigole Symmetrica, deţinut de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin Cristinel Stanciu. În cazul unui pavaj carosabil, montajul porneşte de la 50 de lei pe metrul pătrat. „Costul montajului reprezintă în acest moment circa 20% din valoarea unui proiect ce include nu doar pavelele, ci şi bordurile, terasamentele şi materialele auxiliare", a spus Sebastian Bobu, directorul general al Symmetrica. Compania a înregistrat anul trecut afaceri de circa 14,6 milioane de euro şi deţine cinci capacităţi de producţie, la Vereşti (Suceava), Podu Iloaiei (Iaşi), Bolintin Vale (în apropiere de Bucureşti), Prejmer (Braşov) şi Şintereag (Bistriţa-Năsăud). Symmetrica concurează cu jucători precum Elis Pavaje.

ZiarulFinanciar - 2013

 

 

Symmetrica a început să exporte, primele livrări fiind în R.Moldova, şi are negocieri pentru Ucraina

Producătorul de pavele şi borduri Symmetrica a început să exporte, primele vânzări fiind către Republica Moldova, iar compania se află în discuţii avansate pentru livrări către Ucraina.
"Poziţionarea geografică a celor două fabrici din Moldova, la Podu Iloaiei (Iaşi) şi Vereşti (Suceava), ne permite livrarea de produse pe pieţele învecinate din Republica Moldova şi Ucraina, fără să implice costuri ridicate de transport", a declarat într-un comunicat directorul executiv al companiei, Sebastian Bobu.
Negocierile pentru exporturile către Republica Moldova au început în urmă cu câteva luni, iar livrările au început în octombrie.
Primul contract în Republica Moldova vizează livrarea a aproximativ 30.000 de metri de pavele şi borduri, reprezentând circa 150 de tiruri, necesare reamenajării trotuarelor şi parcărilor din oraşul Ungheni. Întregul volum de produse va fi asigurat de fabrica din Podu Iloaiei, care are o capacitate de producţie de 2.000 m de produse zilnic, precizează compania
Bobu a spus că planurile de viitor ale Symmetrica vizează extinderea treptată şi în alte state învecinate, în prezent compania aflându-se în discuţii pentru semnarea de contracte în Ucraina.
În ceea ce priveşte proiectele desfăşurate în acest an pe plan local, Symmetrica a livrat în proporţie de 70% către lucrări publice. Astfel, în 2012 compania a furnizat pavele şi borduri pentru 50 de astfel de proiecte, în toată ţara, ajungând astfel la un volum de 1,5 milioane de metri de produse.
"În funcţie de specificul şi volumul lucrărilor, cele mai importante proiecte pe care le-am avut anul acesta au fost în oraşe precum Suceava, Bacău, Iaşi, Cernavodă, Cluj, Neptun, Galaţi, Focşani, Constanţa, Sibiu, Târgu Mureş. Acestea au vizat reabilitarea străzilor, trotuarelor şi a zonelor pietonale", a mai spus reprezentantul companiei.
O parte din cantitatea de pavaj şi borduri livrată a fost montată de echipele de specialişti ale Symmetrica.
În ceea ce priveşte proiectele private, către care Symmetrica a livrat 20% din producţie, reprezentantul companiei arată că cele mai multe contracte au fost semnate în domeniul comercial.
Astfel, printre cele mai mari proiecte desfăşurate în acest an se numără realizarea de accese auto şi trotuare la staţii de carburanţi Socar, Lukoil, la hypermarketurile Lidl şi Penny Market, dar şi în cadrul EuroMarket Iaşi .
Înfiinţată în 1994, Symmetrica produce pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile.
Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În 2012, compania a deschis două noi unităţi de producţie, la Prejmer, judeţul Braşov şi la Şintereag, judeţul Bistriţa.
Symmetrica a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela şi Florin-Cristinel Stanciu.

ZiarulFinanciar - 2012

 

 

Symmetrica: Cererea pentru pavelele ecologice s-a dublat in ultimii doi ani

Romanii sunt din ce in ce mai interesati de pavarea ecologica, in ultimii doi ani cererea de pavele ce asigura si cresterea vegetatiei s-a dublat, arata datele Symmetrica, unul dintre cei mai mari producator locali de pavele si borduri vibropresante din Romania, cu afaceri care la nivelul anului trecut au depasit 14 milioane de euro.
Descarcă voucherul şi schimbă-ţi gratuit anvelopele în reţeaua Peugeot!

"In ultimii doi ani constructiile ecologice au inceput sa prinda contur si in Romania, mai ales in cazul amenajarilor peisagistice, unde armonizarea cu mediul inconjurator este obligatorie. Pe langa efectul estetic al pavelelor ecologice, principalul lor avantaj consta in faptul ca evita stagnarea apei provenite din precipitatii si permit drenarea suprafetele pe care sunt aplicate", a declarat Sebastian Bobu (FOTO), directorul executiv al Symmetrica.
Potrivit afirmatiilor sale, in ultimii doi ani cererea de pavele ecologice s-a dublat, cel mai des aceste fiind alese pentru spatiile publice, cu preponderenta pentru proiectele de parcari. Pe langa avantajele pe care le ofera acest tip de pavele, unul dintre motivele pentru care cererea a crescut poate fi pus si pe seama pretului pe metru, cel pentru de pavele ecologice fiind cu aproximativ 10% mai mic decat cel pentru pavele clasice.
"In acest moment, pavelele ecologice ocupa un procent de aproximativ 5% din productia totala a Symmetrica, ce ajunge la 11.500 m zilnic. Daca in urmatoarea perioada cererea va continua sa creasca vom lua in considerare marirea capacitatii de productie pe acest segment", a subliniat Sebastian Bobu.
Acesta a mai adaugat, de asemenea, ca pe langa proiectele publice in cadrul carora sunt tot mai mult folosite pavajele ecologice, si clientii persoane fizice opteaza pentru acest tip de produse.
Ce inseamna pavaj ecologic?
Cand vine vorba de beneficii, pavarea ecologica prezinta un avantaj considerabil, comparativ cu sistemul de pavaj impermeabil, intrucat permite precipitatiilor atmosferice sa alimenteze panza freatica. Astfel, apa nu mai trebuie colectata prin conducte si scurgeri ce necesita investitii suplimentare. Mai mult, pavelele ecologice au o capacitate ridicata la drenaj si o rezistenta foarte mare, motiv pentru care acest sistem este utilizat atat pentru aleile pietonale, cat si pentru parcarile de autovehicule.
In ceea ce priveste montajul, pavelele ecologice nu sunt mai pretentioase decat cele clasice. Datorita faptului ca greutatea acestora este mai mica, montajul se face destul de rapid.
"Pavelele ecologice reprezinta o solutie excelenta de pavare a spatiilor publice. Pe langa costurile mai scazute de achizitie si de montaj, acestea nu altereaza mediul, lasand iarba sa creasca. Astfel, in cazul parcurilor, spatiile verzi amenajate in acest mod pot fi folosite pentru a se circula pe ele. Daca vorbim de parcari, acestea au un aspect placut si nu afecteaza peisagistica zonei, vegetatia ramanand intacta. De asemenea, pavajele ecologice consolideaza spatiile usor inundabile fara a afecta cresterea plantelor", a mai adaugat reprezentantul companiei.
Infiintata in 1994, Symmetrica este o companie 100% romaneasca, producatoare de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile, intr-o gama variata de forme si culori.
Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), si Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011). In 2012, compania a deschis doua noi unitati de productie, la Prejmer, judetul Brasov si la Sintereag, judetul Bistrita.
Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.
Symmetrica este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de pavele si borduri vibropresante, unde mai activeaza si Elis Pavaje sau Semmelrock Stein+, parte a grupului Wienerberger.

wall-street - 2013

 

 

Care sunt planurile Symmetrica, dupa deschiderea fabricii de 2 mil. euro din Brasov

Producatorul sucevean de pavele si borduri vibropresate Symmetrica vrea sa mai deschida o fabrica in acest an, dupa ce a inaugurat o unitate in localitatea Prejmer, judetul Brasov, o investitie de 2,1 milioane euro.

Symmetrica planuieste in acest an sa deschida o noua fabrica de pavele in tara, vizand in special zona de vest a tarii. „Investitiile vor continua si ne dorim sa deschidem o noua unitate de productie in vestul tarii", a declarat Sebastian Bobu (foto), director executiv Symmetrica.
Totodata, compania suceveana intentioneaza sa depaseasca granitele tarii si va miza pe comercializarea produselor sub marca proprie si pe piata din Republica Moldova.
„Pe piata locala ne-am propus sa mai deschidem in jur de 3-4 fabrici in zonele importante ale tarii si, dupa ce vom acoperi intregul necesar in tara, ne dorim sa depasim granitele tarii si sa exportam produsele Symmetrica si pe piata din Republica Moldova.
Cele mai multe unitati de productie din Romania
Dupa dechiderea fabricii de pavele de la Brasov, Symmetrica detine cel mai mare numar de facilitati din Romania.
Noua unitate de productie din Prejmer, a patra deschisa pana acum de Symmetrica, are o capacitate de peste 1.500 mp de produse pe zi, devenind astfel unul din cei mai importanti producatori de pavele la nivel national, cu o capacitate de 9.500 de produse pe zi.
Fabrica este amplasata pe un teren de 8.000 mp, suprafata pe care a fost construita o hala de productie de 1.000 mp, alaturi de mai multe depozite de agregate, silozuri pentru ciment, un spatiu pentru depozitare, spatii administrative si un showroom.
Proiectul a fost demarat in luna mai a anului trecut, urmand ca in luna aprilie sa fie livrate primele produse.
„Investitia absorbita de fabrica de la Prejmer a provenit din fonduri proprii, in proportie de 30%, restul fiind asigurat de credite bancare", a declarat Sebastian Bobu, director executiv Symmetrica.
In cei 18 ani de prezenta pe piata din Romania, Symmetrica a realizat investitii de 14,4 milioane euro in cele trei fabrici de la Veresti (jud. Suceava, 1999), Podu Iloaiei (jud. Iasi, 2010) si Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011).
„Constructia fabricii de la Prejmer a reprezentat unul din obiectivele incluse in strategia de dezvoltare pe termen mediu a Symmetrica, strategie care a vizat extinderea ariei de acoperire", sustine Sebastian Bobu.
Pentru noua facilitate vor lucra 16 angajati, Symmetrica ajungand astfel la un numar total de 245 salariati.
Fabrica Symmetrica din Prejmer a fost gandita pentru a deservi zonele de Sud si Centru ale Ardealului,dar si zonele limitrofe ale judetului Brasov.
Crestere de 5% a pietei de pavele
In ceea ce priveste piata locala de pavele si borduri, Symmetrica estimeaza ca in 2012 va creste cu 5%, atingand o valoare de circa 73,5 milioane euro.
Compania detinuta de Florentina-Mihaela Stanciu si Florin-Cristinel Stanciu, si-a majorat cifra de afaceri cu 93% anul trecut, pana la 13,5 milioane de euro, pe fondul intensificarii prezentei firmei în zona de sud a tarii, dar si a cresterii capacitatii de productie iar in acest an estimeaza o crestere de 20% la circa 16 milioane euro.
Principalii competitori ai Symmetrica pe piata locala sunt Semmelrock Stein+Design, Elis Pavaje si Serpocom.

wall-street - 2012

 

 

Symmetrica: Piata de pavele si borduri va stagna in acest an

Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori de pavele si borduri vibropresate de pe plan local, estimeaza o stagnare a pietei in acest an, atat in ceea ce priveste valoarea cat si volumul.
Profita de reduceri - Si cumpara tot ce-ti pofteste inima cu ING Credit Card: 0% dobanda in 12 rate.

"Piata locala de profil se va mentine in acest an la nivelul lui 2012, atat in ceea ce priveste valoarea cat si volumul. Ne putem asteapta la o stagnare a volumului de produse livrate similar cu cel de anul trecut – aproximativ 12 milioane de metri. Symmetrica insa va raporta o usoara crestere a cotei de piata prin participarea la tot mai multe proiecte", a declaratSebastian Bobu (foto), director executiv Symmetrica.
Totodata, compania mizeaza in acest an pe o crestere a volumului de produse livrate catre proiecte, atat publice, cat si comerciale sau rezidentiale.
„In acest moment, exista semnale optimiste privind volumul de lucrari si cantitatile de produse ce urmeaza a fi contractate pentru proiecte publice cu finantare europeana. De asemenea, si pe segmentul lucrarilor private – de tip rezidential si comercial – vom asista la o crestere a cererii, dar nu la fel de mare precum in cazul proiectelor publice", a declarat Bobu.
Potrivit reprezentantului companiei, 70% din livrarile Symmetrica sunt pentru proiecte publice, in timp de 20% catre proiecte private iar 10% se indreapta catre consumatorul final (persoane fizice).

Afaceri de peste 14 milioane de euro
Symmetrica a raportat o crestere cu 10% a business-ului in 2012, in ciuda scaderii pietei cu un procent similar. De asemenea, compania si-a majorat cota de piata pana la 22%.
„Si in 2012 ne-am majorat cifra de afaceri, ajungand la un business de 14,6 milioane de euro, comparativ cu 13,5 milioane de euro in anul precedent. Aceasta crestere a fost sustinuta cu precadere de majorarea productiei prin inaugurarea a doua noi fabrici, la Prejmer (Brasov) si Sintereag (Bistrita)", a precizat Bobu.
Acesta a subliniat ca anul trecut compania a inregistrat si o majorare a cotei de piata, la 22%, fata de 18% in 2011.
Cresterea a fost cu atat mai importanta cu cat piata locala de profil a raportat o scadere de 10% in 2012.
Au realizat 60 de proiecte in 2012
In ceea ce priveste proiectele mari catre care Symmetrica a livrat produse in 2012, reprezentantul companiei sustine ca numarul acestora a ajuns la peste 60, din care 45 de proiecte publice, restul fiind proiecte private.
„In proiectele publice am livrat aproximativ 2 milioane de metri de pavele si borduri, si am colaborat fie cu mari companii de constructii, fie direct cu atoritatile locale. Astfel, am reabilitat strazi si trotuare in Suceava, Bacau, Iasi, Botosani, Cluj, Sibiu sau Galati", a subliniat Sebastian Bobu.
Cand vine vorba de principalele proiecte private catre care Symmetrica a livrate produse anul trecut, lista cuprinde magazine Penny Market sau Kaufland, dar si proiectul EuroMarket Iasi.

Miza pe montaj
In acest moment, Symmetrica se implica si in montajul a aproximativ 20% din produsele pe care le livreaza, urmand ca in acest an sa suplimenteze numarul echipelor proprii de montatori.
Cu cinci fabrici pe piata locala, dintre care doua inaugurate pe parcursul anului trecut, Symmetrica produce zilnic un volum total de 11.500 m de pavele si borduri, putand livra la preturi competitive in Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.
In plus, din cauza majorarii costurilor la ciment si energie, anul viitor ar putea aduce si o crestere cu aproximativ 10% a pretului pe metru pentru pavele si borduri.

wall-street - 2013

 

 

Afacerile Symmetrica au crescut cu 40% in primul semestru

Symmetrica, unul din cei mai mari producatori de pavele si borduri vibropresante de pe piata locala, a finalizat primul semestru al anului cu afaceri de 5,9 milioane euro, in crestere cu peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ia un imprumut si castiga - Imprumutul Provident iti poate aduce unul din cele 10 premii saptamanale a cate 1500 lei.

Pozitionarea fabricilor in zone cu potential mare de consum, Suceava - Iasi – Bucuresti – Brasov - Bistrita, a avantajat producatorul local, care a reusit, prin acces mai rapid si mai ieftin la clienti, sa creasca cifra de afaceri cu peste 40% in prima parte a anului, pana la aproximativ 5,9 milioane de euro.
In ceea ce priveste produsele Symmetrica care au atras cele mai mari vanzari in prima parte a acestui an, reprezentantii companiei sustin ca pavelele au avut o pondere de peste 60% din cantitatea totala livrata.
"Cererea pe segmentul rezidential a ramas la un nivel scazut, comparabil cu cel de anul trecut. In schimb, am constatat o crestere pe partea de distributie in sistem Do-It-Yourself. Cel mai mare proiect din prima parte a anului a fost cel de dezvoltare si reabilitare a arterelor din municipiul Iasi. Aici, cantitatea livrata a fost de peste 150.000 de metri de produse", a declarat Sebastian Bobu (foto), directorul executiv Symmetrica.
Tot in primul semestru, Symmetrica a finalizat si livrarile pentru lucrarile de refacere a trotuarelor din statiunea Neptun.
Pentru 2012, compania estimeaza o majorare cu 20 de procente a business-ului, pana la 16,2 milioane de euro, de la 13,5 milioane de euro in 2011.
Crestere de 20% a pietei de profil
Despre piata locala de pavele si borduri, Sebastian Bobu estimeaza ca, in primul semestru al anului, aceasta a crescut cu 15 – 20% comparativ cu anul precedent.
In opinia acestuia, cresterea a fost determinata, pe de o parte, de continuarea investitiilor cu fonduri comunitare, iar pe de alta parte avansul a venit ca urmare a dorintei autoritatilor locale de a finaliza unele proiecte in aceasta perioada.
Anul trecut, piata romaneasca de profil a atins o valoare de circa 70 de milioane de euro.
In momentul de fata, Symmetrica opereaza cinci unitati de productie, doua dintre acestea (cea de la Prejmer, din judetul Brasov, si cea de la Sintereag, din judetul Bistrita) fiind deschise in prima jumatate a anului, in urma unor investitii de peste 4 milioane de euro.
Compania are o capacitate de productie de 11.500 m de pavele si borduri pe zi, cea mai mare de pe piata romaneasca, si o acoperire geografica care o transforma in principalul producator de profil, la nivel national.
"Marirea capacitatilor de productie prin deschiderea in acest an a doua noi fabrici, in Brasov si Bistrita, a dus la cresterea volumului de livrari in zone geografice noi si la majorarea numarului de clienti. Per total, in primele sase luni am livrat peste 1 milion de metri de pavele si borduri, cu circa 60% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut", a mai precizat Bobu.
Compania detinuta de Florentina-Mihaela Stanciu si Florin-Cristinel Stanciu, si-a majorat cifra de afaceri cu 93% anul trecut, pana la 13,5 milioane de euro, pe fondul intensificarii prezentei firmei în zona de sud a tarii, dar si a cresterii capacitatii de productie iar in acest an estimeaza o crestere de 20% la circa 16 milioane euro.

wall-street - 2012

 

 

Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica: "Echipele de montatori specializati sunt contractate mai ales in cazul proiectelor mari"

Echipele de montatori specializati au inceput sa fie din ce in ce mai cautate pe piata din Romania, aproximativ 10% din business-ul Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator de pe plan autohton, fiind reprezentat de astfel de servicii.

"In ultimii ani, am inregistrat tot mai multe cereri in ceea ce priveste serviciile de montaj, atat cand vine vorba de sectorul public, cat si de cel privat. Cu toate acestea, echipele de montatori specializati sunt contractate mai ales in cazul proiectelor de mare anvergura, aproximativ 30% dintre clientii persoane fizice fiind inca tentati sa realizeze montajul independent, sau cu ajutorul montatorilor neprofesionisti", a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Potrivit acestuia, peste 10% din cifra de afaceri inregistrata in 2013 - 68,1 milioane de lei - a fost adusa de serviciile de montaj, valoarea acestora in business-ul Symmetrica ajungand la aproximativ 6,81 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

In ceea ce priveste destinatia serviciilor de montaj Symmetrica, peste 60% din volumul lucrarilor efectuate sunt realizate in proiecte din sectorul public, restul de 40% fiind impartite in mod egal intre sectorul rezidential/comercial si cel privat (clientii persoane fizice).

In schimb, cand vine vorba de proiectele in care compania a livrat produse pana in prezent, aproximativ 10% dintre cele din domeniul public au solicitat si servicii de montaj. In acelasi timp, proiectele rezidentiale/private in care Symmetrica s-a implicat cu produse au solicitat, in proportie de 30%, si montaj, in timp ce 50% dintre persoanele fizice ce au achizitionat produse Symmetrica au dorit si acest serviciu.

Symmetrica dispune, in prezent, de peste 40 de echipe de montatori specializati, care au acces la cele mai moderne echipamente de lucru si sunt pregatiti in permanenta pentru a se putea adapta cerintelor pietei. In plus, pe langa colaborarea cu o echipa de montatori profesionisti, clientii care aleg serviciile de montaj ale Symmetrica beneficiaza si de o reducere suplimentara la pretul produselor achizitionate si de garantie de doi ani pentru lucrarea efectuata.

Astfel, printre cele mai mari proiecte pentru care Symmetrica a asigurat si montajul se numara si lucrarile publice realizate in parteneriat cu Primaria Iasi, Suceava si Bacau, pavarea parcarilor din cadrul magazinelor Lidl, cat si lucrarile de pe Soseaua Alexandria - Rosiori.

Cat platesc romanii pentru montaj?

Potrivit reprezentantului companiei, in timp ce peste 70% dintre romani lucreaza cu montatori specializati atunci cand vine vorba de amenajarea curtii, 25% apeleaza la mesteri nespecializati, iar restul de 5% aleg sa isi realizeze singuri lucrarile de montaj.

Astfel, in ciuda faptului ca cei care aleg sa lucreze cu mesteri nespecializati platesc initial un pret mai mic pentru montaj, acestia nu iau in calcul faptul ca lucrarile efectuate de o echipa neprofesionista au o durata de viata mai scurta si atrag cu sine cheltuieli mai ridicate pe termen lung.

In ceea ce priveste costurile unui montaj profesionist, potrivit Symmetrica, romanii platesc intre 20 si de 30 lei pe metrul patrat pentru realizarea unui pavaj pietonal si peste 50 de lei pe metrul patrat pentru montarea unui pavaj carosabil.

Cum trebuie realizat un montaj corect

Atunci cand vine vorba de montarea pavelelor, este foarte important ca toate etapele lucrarii sa fie corect executate: de la sapatura pamantului si pregatirea stratului suport, pana la montajul propriu-zis al pavelelor. Astfel, primul aspect care trebuie luat in considerare pentru a asigura executia unei lucrari de calitate este reprezentat de trasarea terenului pe care vor fi montate pavelele.

"Daca stratul suport nu este pregatit in mod corect, lucrarea de montaj risca sa se deterioreze intr-un timp relativ scurt. In acest sens, deosebit de important este ca initial sa se realizeze o trasare corespunzatoare, cu pante de scurgere a apei si cu o compactare corecta a stratului suport", a subliniat Sebastian Bobu.

Potrivit acestuia, in functie de tipul suprafetei pavate (carosabila, pietonala sau mixta) si de criteriile estetice ale fiecarui client trebuie calculeaza grosimea stratului suport (balast, piatra sparta, beton) si gasite cele mai optime solutii de dirijare si scurgere a apei din precipitatii.Dupa aceste operatiuni, se aseaza patul de pavaj ce reprezinta un strat de nisip uscat. Pavelele se aseaza apoi peste acest strat, cu rosturi de 2-3 mm, urmand ca la final acestea sa fie umplute cu nisip fin.

Yahoo.com - 2014

 

 

Symmetrica deschide a patra fabrică de pavele şi borduri. Vezi unde şi cât a costat

Potrivit oficialilor companiei, piaţa de profil va înregistra în acest an o creştere de 5%, atât ca volum, cât şi ca valoare.
Compania autohtonă Symmetrica, producătoare de pavele şi borduri vibropresate, a deschis ieri o fabrică în localitatea Prejmer, judeţul Braşov. Demarat în luna mai a anului trecut, proiectul a absorbit o investiţie de 2,1 milioane de euro. „Investiţia absorbită de fabrica din Prejmer a provenit din fonduri proprii, în proporţie de 30%, restul fiind asigurat de credite bancare", spune Sebastian Bobu, director executiv în cadrul Symmetrica.
Focus pe proiectele de infrastructură
Noua unitate are o capacitate de peste 1.500 de metri pătraţi pe zi, ceea ce ridică capacitatea totală a companiei la 9.500 de metri pătraţi pe zi. Potrivit oficialilor companiei, doar 15% din producţia noii fabrici se va adresa end-user-ilor, restul îndreptându-se către cumpărători industriali, cu lucrări ample de construcţii. „Mizăm pe nevoia autorităţilor locale de a reface partea carosabilă şi pietonală din oraşe şi comune, pe cererea firmelor de construcţii pentru investiţiile în mediul privat şi pe cererea din ce în ce mai mare de amenajare a curţilor şi grădinilor din partea persoanelor fizice", explică Dorian Brutaru, director naţional de vânzări în cadrul companiei.
În cei 18 ani de prezenţă pe piaţa locală, Symmetrica a investit circa 14,4 milioane de euro în cele trei fabrici ale sale, de la Vereşti, judeţul Suceava (1999), Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În contextul finalizării noii unităţi de producţie, reprezentanţii companiei estimează că cifra de afaceri a companiei va ajunge la o valoare de 16,2 milioane de euro, cu o cotă de piaţă de 22%. „Piaţa pavelelor va înregistra în acest an o creştere de 5% în valoare şi volum, iar pe viitor estimările arată un potenţial mare de dezvoltare", adaugă Sebastian Bobu.

imobiliare.ro - 2012

 

 

Producătorul de pavele Symmetrica observă o revenire a sectorului rezidenţial şi comercial

Producătorul român de pavele şi borduri Symmetrica, controlat de familia Stanciu, îşi bazează afacerile din acest an tot pe proiectele publice de infrastructură, însă reprezentanţii companiei observă o uşoară creştere a cererii de pavele destinate proiectelor rezidenţiale şi comerciale.
„În ultimii ani, piaţa de pavele şi borduri vibropresate din România a fost susținută, în mare parte, de proiectele publice de reabilitare a trotuarelor, piețelor și zonelor pietonale. În acest an însă estimăm un avans uşor al cererii de pavele pietonale şi o creştere a numărului de proiecte rezidenţiale şi comerciale în care ne vom implica", a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
Pentru 2014, reprezentantul companiei estimează că 40% din livrări vor fi de pavele pietonale, comparativ cu 35% în 2013. În acelaşi timp însă, anul acesta poate aduce o scădere uşoară a cererii de borduri şi rigole determinate mai ales de numărul mai mic de proiecte publice sau de infrastructură ce se află în execuţie, adaugă acesta.
„Anul acest am observat şi o creştere uşoară a cererii de produse industriale – dale, rigole, capace de rigole – companiile investind tot mai mult în amenajarea spaţiilor din vecinătatea unităţilor de producţie, depozitelor, etc.", a mai spus Sebastian Bobu.
În prezent, compania produce în cele cinci fabrici ale sale aproximativ 11.500 metri de pavele şi borduri pe zi. Din totalul produselor livrate, 40% sunt pavele pietonale, 15% pavele carosabile, 40% boduri şi 5% rigole, capace de rigole, dale.
Anul acesta ar putea aduce și o stagnare a prețului pentru pavele şi borduri, după ce în 2013 s-a înregistrat o uşoară creştere, previzionează directorul companiei. "Cu toate că, începutul lui 2014 indică o redresare pe segmentul proiectelor rezidențiale și comerciale, ne este încă foarte dificil să facem estimări cu privire la evoluția pieței din acest an. Astfel, lipsa unor proiecte mai mari de infrastructură ar putea determina stagnarea pieței la același nivel din 2013", a încheiat Sebastian Bobu.
În 2013, piața de pavele, borduri și rigole din România a atins aproximativ același nivel ca și în anul precedent, având un volum de circa 12 milioane de metri și o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.

capital.ro - 2014

 

 

Sebastian Bobu, Symmetrica: Conteaza munca de echipa si convingerea ca ceea ce ai inceput sa creezi va avea un final fericit

Intr-un raport publicat recent, compania de consultanta financiara si audit Ernst & Young arata ca in noua economie afacerile de familie sunt repere de business si simboluri ale longevitatii. Si in Romania, afacerile de familie reprezinta o mare parte a companiilor active pe piata in prezent, desi nu au deocamdata anvergura si longevitatea celor din Vest. Nici nu aveam cum, in 20 de ani de democratie. Un exempu de companie romaneasca de succes este producatorul de pavele Symmetrica, condus de Sebastian Bobu (foto), din pozitia de director executiv.

Sebastian Bobu si-a inceput activitatea in Symmetrica la inceputul anului 2004, primul sau job fiind acela de a organiza departamentul de executie si de montaj pavele. Ulterior, a preluat functia de director tehnic, iar incepand cu anul 2007 a devenit director executiv al Symmetrica. "Cunosteam compania inainte de a ajunge sa lucrez in cadrul ei deoarece am avut relatii de business cu Symmetrica din pozitia ocupata anterior la o companie de constructii din Suceava", spune Sebastian Bobu.

O zi obisnuita de munca incepe la seful Symmetrica la 08:00 dimineata si nu se termina inainte de ora 19:00. "De obicei ziua incepe cu o analiza scurta a unei liste de probleme intocmita la sfarsitul zilei anterioare, continua cu citirea email-urilor si o discutie generala cu directorii de departamente. Facem impreuna o analiza a activitatii companiei din zilele anterioare si dezbatem problemele aparute. Intalnirile cu partenerii, clientii sau beneficiarii au loc de obicei in parte a doua a zilei. Bineinteles munca de teren ocupa un spatiu important din timpul alocat bussinesului, mai ales ca extinderea noastra necesita deplasari lungi si de durata." Efortul sau si al echipei da roade. Cu peste 1 milion de metri livrati de pavele si borduri, compania Symmetrica a finalizat primul semestru al anului cu afaceri de 5,9 milioane euro, in crestere cu peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Desi cariera si familia ii ocupa aproape tot timpul, Sebastian Bobu merge uneori la pescuit si este antreprenor. El este unul dintre actionarii a doua magazine de profil IT din Suceava si Falticeni. "Aceasta afacere am inceput-o impreuna cu un prieten, el ocupandu-se in acest moment cel mai mult de business. Pot spune ca aceasta afacere a fost si este mai mult un hobby, fiind pasionat de tehnica si domeniul IT", explica seful Symmetrica.

Am vorbit cu domnul Bobu despre Symmetrica, o companie romaneasca care impresioneaza. Putina lume stie ca Symmetrica isi produce singura masinile si utilajele din fabrici si ca isi dezvolta "in casa" software-ul necesar pentru operarea lor.

Adrian Popa: Cum a ajuns Symmetrica sa-si dezvolte si produca singura echipamentele si masinile?

Sebastian Bobu: Pentru prima fabrica a Symmetrica, cea din Veresti – Suceava, am importat o linie de productie din Danemarca. Insa, de-a lungul timpului am ajuns la concluzia ca este costisitor si dificil ca pentru fiecare schimbare tehnologica sau revizie sa aducem o echipa specializata din Danemarca. Asa ca am investit in producerea de echipamente prin infiintarea unor departamente tehnice ce se ocupa cu proiectarea, realizarea de softuri, constructia structurilor si montajul liniilor tehnologice complet automatizate.

In acest moment, o parte din componentele hard le importam (componente electronice, electrice, etc.), insa de partea de soft se ocupa o echipa Symmetrica. In acest fel este mult mai simplu ca atunci cand vrem sa facem o revizie sau sa aducem unele schimbari si imbunatatiri sa avem o echipa speciala pentru asa ceva.

Dincolo de reducerea de costuri pe care o aduce producerea in house a echipamentelor de productie, un alt avantaj este tipul mai scurt de executie al reviziilor/schimbarilor din sistem.
AP: Nu a fost o decizie riscanta aceea de a produce masinile si echipamentele "in casa"? Daca ceva nu mergea bine?

Sebastian Bobu: Desigur, orice investitie intr-un domeniu nou poate fi riscanta, dar 'cine nu risca, nu castiga'. In spatele acestui proiect stau nenumarate ore de munca, nopti nedormite si momente mai dificile. Munca de echipa a fost cea mai importanta si convingerea ca ceea ce ai inceput sa creezi va avea un final fericit.

AP: Cat a costat producerea echipamentelor de la fabrica din Prejmer (despre investitie stiu – 2,1 milioane de euro) si in cati ani veti acoperi investitia?

Sebastian Bobu: O astfel de linie de productie, de capacitate medie, complet automatizata, are un termen de productie de cca. sase luni si necesita o investitie de peste 1 milion de euro. Amortizarea investitiei este legata de multi factori, dar avantajul nostru este ca valoarea amortismentului cuprins in costul de productie este mai mica decat a concurentei, acest lucru regasindu-se in preturi mai mici. In conditiile unei piete constant in crestere estimam o amortizare posibila in 6 - 7 ani dupa punerea in functiune a investitiei.

AP: Spuneati la un moment dat ca vom avea trotuare ca in Occident peste 15 ani. Care sunt orasele din Romania care stau cel mai bine la acest capitol?

Sebastian Bobu: Dupa ani buni in care autoritatile locale nu prea au pus pret pe confortul si calitatea vietii cetateanului, se vad primele rezultate ale investitiilor cu fonduri comunitare in infrastructura la nivel local. Avantajate, in primul rand, sunt orasele care au reusit implementarea unor proiecte cu fonduri europene, investitii de valori mari si care au beneficiat de consultanta tehnica calificata.

As putea sa remarc aici orase mari precum Iasi, Bacau, Ploiesti, Sibiu, unde zeci de mii de metri de trotuare au fost refacute si arata impecabil, dar si orase mai mici care au reusit sa aduca o parte din trotuare la un nivel calitativ apropiat celor din occident - Suceava, Botosani, Dorohoi, Vatra-Dornei, Bistrita, Piatra Neamt, Tg Neamt, Vaslui.

AP: Va fi o miza pe montaj in viitor sau pe solutii complete? Adica va castiga producatorul care pe langa pavele va oferi transport si servicii de montaj?

Sebastian Bobu: Cu siguranta, pentru clientul privat, solutia completa este cea mai avantajoasa, aceasta permitand oferirea unei garantii comune pentru lucrare si produs. In plus, clientul obtine costuri minime si fara intermediari, beneficiind si de sfaturile si consultanta unor specialisti.

AP: Cati dintre clientii dumneavoastra finali isi monteaza singuri pavelele? Ma refer la mesterii "amatori" carora le place sa-si amenajeze singuri curtea.

Sebastian Bobu: Destul de putini pentru ca montajul, desi aparent usor, necesita scule si utilaje corespunzatoare ce nu sunt la indemana oricui – placa compactoare, ghilotina, nivela etc.

AP: Investiti in perfectionarea angajatilor?

Sebastian Bobu: Am instruit in ultimii ani peste 100 de angajati care au sustinut examene de calificare in meseria de pavator. Avem muncitori calificati care pot face lucrari de orice anvergura la cele mai inalte standarde de calitate. Acestia sunt coordonati de ingineri constructori cu experienta in domeniu. De asemenea, echipele sunt dotate cu toate utilajele necesare executiei lucrarilor de terasamente, montaj pavele si borduri.

AP: Avand fabrici automatizate si mai putini angajati decat alte companii de aceeasi marime, banuiesc ca sunteti exigenti atunci cand faceti angajari. Spuneti-mi trei calitati pe care le apreciati cel mai mult la un angajat si trei lucruri care va displac.

Sebastian Bobu: Toate angajarile noastre se fac pe baza de interviuri, indiferent de nivelul de calificare cautat. Angajatul ideal trebuie sa fie onest, profesionist si sa aiba spirit de echipa. Lipsa de interes la serviciu, necinstea si lenea sunt defectele cele mai deranjante.

Despre Symmetrica

Symmetrica este o companie 100% romaneasca, producatoare de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile. Aceasta a fost infiintata in 1994 de catre sotii Florentina-Mihaela Stanciu si Florin-Cristinel Stanciu.

Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011) si Prejmer, judetul Brasov (2012).

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, si parcari de magazine precum Carrefour, Lidl, Penny Market.

manager.ro - 2012

 

 

Bobu, Symmetrica: "Fonduri mai generoase pentru infrastructură"

Instabilitatea politică, lipsa unor proiecte de infrastructură majore şi lipsa capacităţii de atragere a fondurilor europene se regăsesc printre principalele cauze care au condus la stagnarea pieţei de borduri și rigole în 2013.
Piaţa de pavele, borduri şi rigole din România a atins în 2013 aproximativ acelaşi nivel ca şi în anul precedent, având un volum de circa 12 milioane de metri şi o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.
„Cu toate că, la nivel de piaţă, vânzările din 2013 au fost susţinute de proiectele publice de reabilitare a trotuarelor, pieţelor şi zonelor pietonale, lipsa unor investiţii mai mari în infrastructură a determinat menţinerea acesteia la acelaşi nivel din 2012. Astfel, principala măsură pe care ar trebui să o ia în considerare autorităţile pentru a impulsiona atât piaţa de pavaje, cât şi întrega piaţă de construcţii ar fi alocarea de fonduri mai generoase pentru proiectele majore de infrastructură", spune Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
Referitor la evoluţia pieţei de profil din acest an, Sebastian Bobu estimează că volumul produselor livrate se va menţine la nivelul ultimilor doi ani, 2014 putând aduce şi o stagnare a preţului pentru pavele şi borduri, după ce în 2013 s-a înregistrat o uşoară creştere în acest sens.

Forbes - 2014

 

 

Cum să crești pe timp de criză! O companie 100% românească și-a majorat businessul pe o piaţă în scădere

Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător de astfel de produse pe plan autohton, a raportat o creştere cu 10% a business-ului în 2012, în ciuda scăderii pieţei cu un procent similar. De asemenea, compania şi-a majorat cota de piaţă până la 22%.
„Şi în 2012 ne-am majorat cifra de afaceri, ajungând la un business de 14,6 milioane de euro, comparativ cu 13,5 milioane de euro în anul precedent. Această creştere a fost susţinută cu precădere de majorarea producţiei prin inaugurarea a două noi fabrici, la Prejmer (Braşov) şi Şintereag (Bistriţa)", a declarat Sebastian Bobu, Directorul Executiv al Symmetrica.
Acesta a subliniat că anul trecut compania a înregistrat şi o majorare a cotei de piaţă, la 22%, faţă de 18% în 2011. Această creştere este cu atât mai importantă cu cât piaţa locală de profil a raportat o scădere de 10% în 2012.
Planurile Symmetrica vizează menţinerea cotei de piaţă la nivelul celei atinse anul acesta, şi, de asemenea, îmbunătăţirea capacităţilor logistice, pentrucreşterea prezenţei la nivel teritorial. "În plus, unul dintre obiectivele pentru 2013 este acela de a realiza o cifră de afaceri asemănătoare celei de anul acesta. În condiţiile economice actuale, păstrarea unui business la nivelul celui actual reprezintă o realizare pozitivă", a mai spus Sebastian Bobu.
Evoluţia pieţei ...
Potrivit reprezentantului Symmetrica, instabilitatea politică, lipsa capacităţii de atragere a fondurilor private şi întreruperea unor lucrări de reabilitare au fost principalii factori ce au determinat scăderea pieţei de profil. „Cu toate că în primul semestru am observat o creştere a pieţei cu aproximativ 15 – 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a doua parte a anului a consemnat un regres puternic", a subliniat reprezentantul companiei.
Astfel, dacă în 2011 piaţa avea o valoare de 73,5 milioane de euro, anul trecut a ajuns la puţin peste 66,3 milioane de euro. „Şi în ceea ce priveşte volumul pieţei de pavele şi borduri am observat o scădere, însă doar de 5%. Astfel, în 2012, piaţa a ajuns la acelaşi volum înregistrat în 2010, de 12 milioane de metri, faţă de 12,5 milioane de metri în 2011", a mai spus Sebastian Bobu.
În ceea ce priveşte evoluţia pieţei pentru acest an, acesta a afirmat că se aşteaptă la o menţinere a volumului de produse livrate la nivelul anului 2012 – aproximativ 12 milioane de metri. În plus, din cauza majorării costurilor la ciment şi energie, anul viitor ar putea aduce şi o creştere cu aproximativ 10% a preţului pe metru pentru pavele şi borduri.
Două noi fabrici inaugurate în 2012
Dincolo de cifrele de business, printre realizările Symmetrica din 2012 se numără şi inaugurarea celor două noi fabrici, compania devenind astfel principalul producător local de pavele şi borduri, cu o acoperire geografică naţională de 80%, comparativ cu 30% în 2011. „Prin cele cinci capacităţi de producţie pe care le deţinem la Vereşti (Suceava), Podu Iloaiei (Iaşi), Bolintin Vale (în apropiere de Bucureşti), Prejmer (Braşov – martie 2012) şi Şintereag (Bistriţa Năsăud – iulie 2012) acoperim 80% din teritoriul ţării, livrând produse la preţuri competitive în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania", a afirmat Sebastian Bobu.
În acest moment, Symmetrica are o capacitate de producţie de 11.500 m de pavele şi borduri pe zi, cea mai mare de pe piaţa românească.
De asemenea, începând din 2012, compania s-a extins şi pe pieţele din regiune, livrând deja primele produse în Republica Moldova. Planurile de viitor ale Symmetrica vizează extinderea treptată şi în alte state învecinate. Astfel, în momentul de faţă, compania se află în discuţii pentru semnarea de contracte în Ucraina.
Înfiinţată în 1994, Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori. Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În 2012, compania a deschis două noi unităţi de producţie, la Prejmer, judeţul Braşov şi la Şintereag, judeţul Bistriţa.
Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucureşti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice.

Forbes - 2013