Doris Andronescu - Sanador

Doris Andronescu

Doris Andronescu si-a inceput cariera dupa terminarea facultatii, ca medic specialist in cadrul Spitalelor Sfantul Ioan si Carol Davila. In 2001, Doris Andronescu a demarat proiectul Sanador, o clinica de 12 cabinete. A venit ajutorul si

din partea sotului ei, Florin Andronescu, dupa ce a iesit din afacerile cu Flanco si Credisson, iar atunci devoltarea retelei de clinici a devenit si mai agresiva. In anul 2011, s-a inaugurat primul spital al retelei situat in Bucuresti, la momentul respectiv cel mai mare spital privat.

 

Articole din presa:

 

Cele mai puternice femei din România: Doris Andronescu, Sanador
'
Doris Andronescu a absolvit în 1982 Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, după care a profesat ca medic specialist în cadrul spitalelor Sfântul Ioan şi Carol Davila.
Având drept argument minusul de încredere în sistemul medical privat din partea medicilor şi pacienţilor, a demarat în 2001 proiectul unei clinici de 12 cabinete, într-o perioadă în care nu exista încredere în sistemul medical privat nici din partea medicilor, nici din partea pacienţilor. După ce soţul ei i s-a alăturat în proiectul Sanador, ca urmare a ieşirii din afacerile Flanco şi Credisson, dezvoltarea reţelei de clinici a devenit şi mai agresivă. După cum spunea anterior Florin Andronescu, în modelul economic din România „trebuie să fii pregătit oricând să fii preluat. Amiabil sau agresiv„. Proiectul Sanador a culminat în 2011 cu inaugurarea primului spital al reţelei, situat în Bucureşti, la momentul respectiv fiind cel mai mare spital privat, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro.
Momentan, planurile soţilor Andronescu se îndreaptă spre dezvoltarea proiectului Sanador, în condiţiile în care sistemul public de sănătate îşi arată tot mai mult limitele. Cât despre viitor, peste zece ani, „nu ştiu dacă ne mai vedem în acest business sau retraşi la pensie. La un moment dat trebuie să ştii când să te retragi".

BusinessMagazine - 2013

 

 

100 cele mai puternice femei din business - Astăzi: Doris Andronescu, Sanador

Doris Andronescu absolvit în 1982 Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, după care a profesat ca medic specialist în cadrul spitalelor Sfântul Ioan şi Carol Davila.
Având drept argument minusul de încredere în sistemul medical privat din partea medicilor şi pacienţilor, a demarat în 2001 proiectul unei clinici cu 12 cabinete, într-o perioadă când nu exista încredere în sistemul medical privat nici din partea medicilor, nici din partea pacienţilor. După ce soţul ei i s-a alăturat în proiectul Sanador, ca urmare a ieşirii din afacerile Flanco şi Credisson, dezvoltarea reţelei de clinici a devenit şi mai agresivă. După cum spunea anterior Florin Andronescu, în modelul economic din România, "trebuie să fii pregătit oricând să fii preluat. Amiabil sau agresiv".
Proiectul Sanador a culminat în 2011 cu inaugurarea primului spital al reţelei, situat în Bucureşti, la momentul respectiv fiind cel mai mare spital privat, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. Momentan, planurile soţilor Andronescu se îndreaptă spre dezvoltarea proiectului Sanador, în condiţiile în care sistemul public de sănătate îşi arată tot mai mult limitele. Cât despre viitor, peste zece ani, "nu ştiu dacă ne mai vedem în acest business sau retraşi la pensie. La un moment dat trebuie să ştii să te retragi".

BusinessMagazine - 2012

 

 

Sanador isi construieste primul spital privat din Bucuresti, investitie de 40 mil. euro

Familia Andronescu, fondatoarea retelei de clinici private Sanador, a inaugurat joi cel mai mare spital privat din Bucureşti, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro.
"Spitalul Sanador cuprinde toate specialităţile medicale şi de chirurgie, un caz unic pe piaţa românească de servicii medicale private", a declarat Doris Andronescu, soţia omului de afaceri Florin Andronescu, cunoscut după ce a înfiinţat iar apoi a vândut afaceri precum Flanco sau Credisson.
Clinicile Sanador au avut anul trecut afaceri de 11 mil. euro, iar anul acesta şi-au bugetat 15-16 mil. euro, din care spitalul ar urma să genereze 5 mil. euro. Andronescu a spus că tarifele vor fi de 500-760 de lei pentru o zi de spitalizare, în timp ce o naştere costă 6.200 de lei.
O consultaţie la inimă costă 100 de lei la medic specialist şi 150 de lei la profesor doctor. Acelaşi preţ o are şi o consultaţie la ginecolog. O tomografie cerebrală costă între 230 de lei şi 330 de lei.
În cadrul spitalului vor lucra 460 de medici, colaboratori din unităţile de stat şi private, şi un număr de 200 de asistente.
Clădirea în care funcţionează spitalul este închiriată de la omul de afaceri Gheorghe Mois, iar iniţial a avut ca destinaţie spaţii de birouri şi aparthotel
Lucrările de amenajare a spitalului au durat doi ani.

Printre echipamentele existente în spital se numără microscoape chirurgicale Zeiss, turnuri de laparoscopie şi endoscopie, lămpi scialitice, braţe de anestezie şi chirurgie Draeger, aparate de radiologie portabile.
În spital există o staţie centrală de monitorizare a tuturor paturilor dar şi o unitate de sterilizare .
Spitalul Sanador este al treilea inaugurat in Capitală după Euroclinic şi Life Memorial. Ca număr de paturi, este cel mai mare spital privat din Bucureşti.

ZiarulFinanciar - 2011

 

 

Doris Andronescu, Sanador: Ne interesează doar Bucureştiul. Este foarte greu să dez­volţi o reţea

Doris Andronescu, directorul ge­neral al operatorului de servi­cii me­dicale private Sanador, spu­ne că anul acesta se va con­cen­tra pe consolidarea busines­sului prin adăugarea de noi ser­vicii şi a dezvoltarea celor exis­tente. Compania nu are în vedere extinderea în afara Bucu­reştiului şi mizează pe dezvoltarea pieţei asigurărilor private de sănătate.

„În 2014 vrem să dezvoltăm transplantul pulmonar, care nu s-a mai făcut până acum în România, şi chirurgia cardiacă, dar să extin­dem şi laboratorul. Acesta a crescut foarte mult de când s-a deschis spitalul", a spus Doris Andronescu, directorul general al Sanador. Ea este şi acţionarul unic al companiei.

ZiarulFinanciar - 2014

 

 

Sanador merge spre afaceri de 33 mil. euro. „Nu ne-am bazat pe abonamente şi a fost o strategie câştigătoare"

Operatorul de servicii me­dicale private Sanador, de­ţinut de Doris An­dronescu, estimează că până la sfârşitul anului va ajunge la afaceri de 32-33 mil. euro, peste estimarea iniţială de 28 mil. euro.
Sanador, care operează spitalul cu acelaşi nume, dar şi mai multe clinici, precum şi un laborator de analize medicale, a înregistrat în 2012 afaceri de aproape 26 mil. euro.
„Numărul de pacienţi a fost în creş­tere anul acesta. Adresabilitatea a cres­cut. Spitalul fiind multidisciplinar, pa­cienţii tind să vină aici pentru a-şi rezolva toate problemele de sănătate. Gra­dul de ocupare a ajuns la 43-44%", a spus Doris Andronescu, directorul general al Sanador. Spitalul Sanador a fost înfiinţat în 2011, în urma unei in­ves­tiţii de 40 mil. euro, ocupând o su­prafaţă de 23.000 mp. Unitatea are 402 paturi, în cadrul acesteia lucrând 1.300 de medici (700 de angajaţi şi 600 de colaboratori).
„Spitalul Sanador a devenit pofi­ta­bil din punct de vedere operaţional după un an şi jumătate. S-a întâmplat mai repede decât ne-am aşteptat", a spus Doris Andronescu. Ea a precizat că iniţial orizontul de timp preconizat pentru ca spitalul să treacă pe profit operaţional era de trei ani.


ZiarulFinanciar - 2013

 

 

Doris Andronescu, Sanador: Lipsa predictibilităţii ne-a făcut să fim mult mai precauţi în construcţia bugetară

Pentru Doris Andronescu, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali din industria serviciilor medicale private, anul 2013 va fi de consolidare şi optimizare. Sanador a mizat pe extindere în criză, iar anul viitor ar putea ajunge la afaceri de 28 mil. euro.
Sanador, companie deţinută integral de către Doris Andronescu, a continuat să se extindă în perioada de criză şi a adus un spital în urma unei investiţii record de 40 mil. euro. Spitalul are o capacitate de 290 de paturi şi se întinde pe o suprafaţă de 18.000 mp. Unitatea a început să funcţioneze din iunie 2011, iar până la finalul acelui an a generat venituri totale de 5 mil. euro, cel mai ridicat nivel dintre toate cele opt spitale inaugurate anul trecut.
"Optimizarea folosirii resurselor umane şi materiale este un element central în strategia de criză", a mai spus Doris Andronescu, acţionarul unic al companiei.
Doris Andronescu este soţia omului de afaceri Florin Andronescu, care şi-a legat numele de companii precum Flanco sau Credisson din vânzarea cărora a obţinut circa 20 mil. euro.
Sanador activează într-un domeniu în care principalii jucători au continuat să se extindă şi în care compania câştigă teren.
"Nu credem că s-a mărit piaţa, însă credem că s-au redistribuit cotele de piaţă", a mai spus Doris Andronescu. Ea adaugă faptul că lipsa predictibilităţii i-a făcut să fie mai precauţi în construcţia bugetară.
Sectorul privat de sănătate aşteaptă încă de anul trecut o nouă lege în domeniul sănătăţii, iar fără o astfel de iniţativă implementată Doris Andronescu spune că în industrie există un mare grad de saturaţie.
Sanador a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 85 mil. lei (19,2 mil. euro), în creştere cu 86% comparativ cu acelaşi interval din 2011 (în condiţiile deschiderii spitalului).
Compania a fost înfiinţată în 2001, iar în prezent deţine atât spitalul, cât şi clinici şi un laborator.

ZiarulFinanciar - 2012

 

 

Precizare: dr. Doris Andronescu este acţionar unic la Sanador

Firma Sanador SRL, care deţine o reţea de clinici şi care a lansat recent spitalul Sanador în Capitală, o investiţie de 40 mil. euro, este deţinută în proporţie de 100% de dr. Doris Carmen Andronescu, precizează reprezentanţii companiei.
În ediţia ZF din 15 aprilie, în articolele "Familia Andronescu a pariat 40 de milioane de euro într-o nouă afacere, cel mai mare spital privat din Bucureşti" din pagina 1 şi "Andronescu a adus 200 de medici de la stat pentru cel mai mare spital privat din Bucureşti" din pagina 12 a apărut informaţia eronată conform căreia dr. Doris Carmen Andronescu este acţionar majoritar al Sanador, ea deţinând 100% din acţiuni de fapt.
De asemenea, conf. dr. Doru Herghelegiu nu este directorul general al spitalului Sanador, ci doar director al spitalului Sanador. Directorul general al Sanador este dr. Doris Carmen Andronescu.
În plus, în mod eronat, ZF a scris într-un paragraf din articolul "Andronescu a adus 200 de medici de la stat pentru cel mai mare spital privat din Bucureşti" din 15 aprilie, pagina 12, că conf. dr. Doru Herghelegiu ar fi directorul hotelului, în realitate fiind directorul spitalului.
De asemenea, tarifele pe ziua de spitalizare în spital variază între 500 lei şi 760 de lei, potrivit oficialilor spitalului şi nu ai hotelului, aşa cum tot în mod eronat a apărut în ZF.

ZiarulFinanciar - 2011

 

 

Sanador a investit 40 mil. euro in cel mai mare spital din Capitala. Vezi cum arata

Furnizorul de servicii medicale private Sanador, controlat de sotii Doris si Florin Andronescu, a inaugurat saptamana aceasta un spital cu o capacitate de 290 de paturi in zona Piata Victoriei din Bucuresti, dupa o investitie de circa 40 milioane de euro.
Editiile speciale CR-V sunt aici. Profita de oferta acum!
Suprafata totala a spitalului este de 18.000 metri patrati, iar cladirea in care functioneaza este compusa din doua corpuri - cu sase, respectiv cu zece etaje.
Spitalul cuprinde, pe langa un ambulator (clinica), toate specialitatile medicale si chirurgicale, inclusiv unitate proprie de urgenta, o sectie de terapie intensiva, o maternitate, un departament anatomie patologica, precum si servicii de recuperare-medicina fizica.
In cadrul spitalului lucreaza circa 500 de persoane – medici angajati si colaboratori, personal mediu si administrativ, adica un numar dublu fata de salariatii din clinici si laboratoare (460 de persoane).
In afara de spital, reteaua Sanador cuprinde trei clinici si doua laboratoare de analize medicale - toate amplasate in Bucuresti. Pentru acest an, compania estimeaza afaceri de cel putin 15-16 milioane de euro, in crestere fata de cele 11 milioane de euro realizate in 2010.

Pana la momentul deschiderii spitalului controlat de sotii Andronescu, Life Memorial, din zona Grivita, era cel mai mare spital din Capitala. Controlat de furnizorul de servicii medicale MedLife, acesta are o capacitate de peste 120 paturi si o suprafata de 12.500 metri patrati.
Reteaua Regina Maria, fosta Centrul Medical Unirea (CMU), opereaza in zona Floreasca spitalul Euroclinic, cu o capacitate de sub 100 de paturi. Euroclinic este primul spital privat din Bucuresti, fiind detinut pana la preluarea de catre CMU, in 2010, de grupul olandez Eureko.

wall-street - 2011

 

 

Doris Andronescu, Sanador: Pana la deschiderea spitalului, compania nu este de vanzare

Desi a avut oferte de preluare care s-au ridicat pana la valoarea de 40 de milioane de euro, compania de servicii medicale private Sanador nu este de vanzare pana la finalizarea, in 2010, lucrarilor de constructie a unuia dintre cele mai moderne spitale private din Romania, investitie care se ridica la circa 15 milioane de euro.
Descoperi Europa si orasele ei, daca efectuezi tranzactii prin Western Union la BRD
Desi considera ca valoarea Sanador este de circa 40 de milioane de euro, adica la cat s-a ridicat cea mai mare oferta, sefii Sanador au decis sa nu vanda pachetul majoritar de actiuni din unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor medicale private. "Dupa inaugurarea spitalului valoarea companiei va creste considerabil, si abia atunci vom lua in considerare o astfel de oferta", a declarat, pentru Wall Street, Doris Andronescu, directorul general Sanador.
Singura varianta pe care actionarii companiei o iau in considerare este vanzarea unui pachet minoritar de actiuni. "Luam in calcul aceasta posibilitate doar in conditiile in care nu am putea sustine din surse proprii constuirea noului spital", mai spune aceasta. Constructia noului spital va incepe cel mai probabil in toamna acestui an, acesta urmand a se intinde pe o suprafata de 700-1000 de m.p.
In acest moment, in Romania sunt operationale doua spitale private, Euroclinic, detinut de Medisystem Hospital, si Life Memorial Hospital, parte a grupului MedLife. "Cred ca in urmatorii ani vor aparea multe spitale private pentru ca exista o mare cerere pe piata in acest sens", considera Doris Andronescu.
Deja cativa jucatori de pe piata si-au facut cunoscute planurile in vederea deschiderii de spitale private.
Compania Gral Medical, care detine o retea de 10 centre medicale la nivel national, va inaugura, in aproximativ 2 ani, un spital privat de cardiologie si ortopedie, in urma unie investitii de 10 milioane de euro.
Si Medicover are in plan deschiderea unui spital cu o capacitate de 50-80 de paturi care va presupune o investitie cuprinsa intre 10 si 15 milioane de euro. Medsana are in plan deja constructia celui de-al doilea spital din Bucuresti, de 150 de paturi, in care va investi circa 24 de milioane de euro. Centrul Medical Unirea urmeaza sa deschida unu spital dedicat in exclusivitate femeilor in care se va investi suma de 12 milioane de euro.
Sanador, companie cu capital integral romanesc, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 6 milioane de euro si un profit net de circa 700.000 de euro. "Pentru 2008 preconizam ca vom ajunge la cel putin 12 milioane de euro, cifra de afaceri, si la un profit net de aproximativ 1,8 milioane de euro", spune Doris Andronescu.

Cea mai noua clinica Sanador, cu 14 cabinete, a fost deschisa pe data 4 iunie, in zona Baneasa, in urma unei investitii care s-a cifrat la 500.000 de euro. Pe langa aceasta, reteaua Sanador mai cuprinde clinica din zona Victoriei, inaugurata in urma cu doi ani, dupa o investitie care s-a ridicat la peste 6 milioane de euro. Aceasta unitate se intinde pe o suprafata de totala de 2.000 de m.p, dispune de 40 de cabinete, laboratoare si parcare.
Avand in vedere ca 70% din piata serviciilor medicale private este concentrata in Capitala, strategia Sanador in urmatorii 2 ani nu prevede extinderea pe plan national. "In provincie lucram doar in regim de parteneriat cu clinic locale, iar cand vom decide extinderea si afara Bucurestiului o vom face, cel mai probabil prin achizitia unor jucatori locali", a afirmat Andronescu. Extinderea in provincie se va face pentru inceput prin deschiderea de laboratoare in orase precum Cluj, Timisoara sau Constanta, investitia intr-un laborator putand ajunge pana la valoarea de 1 milion de euro.
Sanador are in prezent 370 de angajati, insa deschiderea noului spital va mari substantial numarul acestora. "Desi fluxul de personal in cazul nostru este de doar 15%, suntem intr-un continuu proces de recrutare si trainning".
Daca in 2007 piata serviciilor medicale private s-a cifrat la circa 250 de milioane de euro, anul acesta se preconizaeaza atingerea unei valoari de 300-350 de milioane de euro, cresterea din ultimii ani fiind de circa 25% anual. "Cred ca in circa 3-4 ani valoarea pietei va ajunge la 1 miliard de euro, si abia atunci putem vorbi de o piata competitiva", a mai afirmat directorul Sanador, companie care are in prezent o cota de piata de 4-5%.
Sanador concureaza pe piata de profil din Romania cu MedLife, Medicover Romania, Centrul Medical Unirea, Romar si Medsana.

wall-street - 2008

 

 

DORIS ANDRONESCU – Locul 29 în Top 50 cele mai influente, ediția 2014

Doris Andronescu deţine operatorul de servicii medicale private Sanador care mizează în acest an pe afaceri de 35 de milioane de euro. Anul trecut, cel mai mare spital multidisciplinar privat din România a investit un milion de euro în secţia de chirurgie cardiacă. Inaugurat în 2011, în urma unei investiții de 40 de milioane de euro, Spitalul Sanador este în prezent cel mai mare spital privat din țară. Familia Andronescu se află pe locul 120 în topul Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro. Planurile pe termen mediu includ dezvoltarea unei secţii de oncologie.

Forbes - 2014

 

 

50 influente: DORIS ANDRONESCU

Doris Andronescu este cea care controlează compania Sanador, fondată în 2001 odată cu apariţia primei policlinici. Compania include în prezent patru policlinici şi spitalul Sanador, primul spital privat care dispune de toate specialitățile medicale și chirurgicale, deschis în aprilie 2011 în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro.

Forbes - 2013